Kokosovo mleko rezultat garaškega dela živali na Tajskem

Trend kupovanja in uživanja kokosovih izdelkov je v zadnjem času izjemno razširjen. V skrbi za zdravo prehrano, ki postaja čedalje pomembnejši dejavnik pri izbiranju živil, pa se nemalokrat zavedamo etične problematike v proizvodnji tovrstnih »eksotičnih« produktov. Tako so v javnost nedavno pricurljale informacije o izkoriščanju opic na Tajskem za pobiranje kokosovih orehov, iz katerih nastanejo mnogi izdelki, ki nazadnje pristanejo na policah v naših trgovinah.

PETA o obupnih življenjskih pogojih opic na Tajskem

Ameriška organizacija PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) je razkrila kruto realnost opičjih farm in kokosovih plantaž na Tajskem. Velike multinacionalke, ki se ukvarjajo s proizvodnjo izdelkov iz kokosa, izkoriščajo opice za prisilno delo pri pobiranju kokosovih orehov. Izven »delovnega časa« so opice zaprte v mnogo premajhne kletke ali kot psi privezane na stare avtomobilske gume. Zaradi pomanjkanja socialnih stikov z drugimi opicami pogosto trpijo za vedenjskimi motnjami.

Poziv k bojkotu kupovanja kokosovih izdelkov

Nehumani pogoji, v katerih živijo »suženjske« opice, so nazorno prikazani tudi v videu, ki ga je objavila PETA. Med drugim pojasnijo, da upravniki opičjih farm opicam pogosto odstranijo zobe, da jim ne povzročajo dodatnih težav.

V odgovor na kritike so mnoga tajska podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo živil iz kokosa, zanikala izkoriščanje opic za delo na svojih plantažah in poudarjajo, da kokosove orehe pri njih pobirajo (človeški) delavci, ki so za svoje delo ustrezno plačani. Kljub temu PETA v svojem videu poziva potrošnike, naj se odpovejo kupovanju izdelkov iz tajskih kokosov na naših prodajnih policah in s tem odrečejo podporo izkoriščanju živali kot zastonj delovne sile za težaška dela.

Prejšnji članekV času ukrepov brezplačno parkiranje v slovenskih mestih
Naslednji članekHarry Styles kot prvi moški na naslovnici Voguea buri duhove

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.