V Kranju se stanovanjska problematika pomika na bolje, ali pač?

Picturesque view of the ancient Slovenian town of Kranj.
Foto: travellaggio iz iStock

Minister za solidarno prihodnost, Simon Maljavec, se je te dni mudil v Kranju v sklopu regijskih obiskov na temo lokalnih stanovanjskih politik. Srečal se je z županom Kranja, Matjažem Rokavcem, in občinskim vodstvom na delovnem sestanku. Udeležil pa se je tudi podpisa o nameri izgradnje novega doma starejših.

Problem s stanovanji tudi v Kranju

Kranjska lokalna skupnost trenutno upravlja s 437 stanovanji, kar predstavlja zgolj polovico dejanske javne porabe. Soočajo se tudi s pomanjkanjem zemljišč, primernih in na voljo za novo javno-stanovanjsko gradnjo. Pospešiti si želijo gradnjo in razširiti obstoječi stanovanjski fond, zato razmišljajo tudi o ustanovitvi občinskega stanovanjskega sklada, a s pomislekom, kako delo sklada financirati in z vprašanjem o morebitni smotrnosti oblikovanja regijskega sklada v povezovanju z drugimi občinami.

Minister Maljavec in državni sekretar Klemen Ploštajner sta povedala, da se je ekipa MSP (mikro, majhna in srednje velika podjetja) prvenstveno zavezala vlogi povezovalke v mreži lokalnih skupnosti in obstoječih skladov, da bodo ti deležniki lahko v prihodnje kolektivno nastopali v oblikovanju javnih stanovanjskih politik, izmenjevali izkušnje in primere dobrih praks ter da bodo tudi državne institucije bolje opremljene s podatki in potrebami na terenu.

Občinsko vodstvo in predstavniki stanovanjskega resorja bodo v prihodnje preučili možnosti za konkretne projekte širjenja fonda javnih najemnih stanovanj v kranjski občini.

Kranjčanke in Kranjčani so pozdravili namere o pospeševanju gradnje novih najemnih stanovanj, a ministra pozvali, naj razmisli tudi o posegu na trg, saj so najemnine nevzdržne.

Obisk ministra Simona Maljevca v Domu starejših Kranj
Obisk ministra Simona Maljevca v Domu starejših Kranj.
Foto: Mestna občina Kranj

Kranj bo dobil nov dom za starejše

Minister Maljevac se je v sklopu regijskega obiska udeležil tudi javnega podpisa pisma o nameri gradnje novega doma starejših v Kranju. V projektu, ocenjenem na dobrih 20 milijonov evrov sodelujejo tako solidarnostno ministrstvo kot Mestna občina Kranj in dom starejših – podpise so prispevali minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac, župan MOK Matjaž Rokavec in direktorica Doma upokojencev Kranj Nadja Gantar.

Kot pravijo podpisniki, bo postopek urejanja dokumentacije, izbire izvajalca in administrativnih opravil najbrž dolgotrajen, da pa bi s samo gradnjo, če bo šlo vse po načrtih, lahko pričeli v prihodnjem letu.

»Na področju dolgotrajne oskrbe imam jasno prioriteto: narediti vse, da starejši čim dlje ostanejo, kjer sami želijo, izvajalci pa poskrbijo za kakovost oskrbe tam. Tak javni sistem vzpostavljamo in nadgrajujemo tudi z novim domom v Kranju!« je ob robu podpisa poudaril minister, pristojen za področje dolgotrajne oskrbe in deinstitucionalizacije.

VIRGOV
Prejšnji članekIllyricvm, velike sanje malih proračunov
Naslednji članekZaradi vse višjih cen, vedno več ljudi posega po veganskih jajcih

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.