Zaradi vse višjih cen, vedno več ljudi posega po veganskih jajcih

avocado, egg, toast
Foto: DanaTentis iz Pixabay

Američani so v škripcih. Morda se bodo morali posloviti od množice tradicionalnih jedi in za to ni kriv Joe Biden, ne Kitajci in ne vegani. Kriva je ptičja gripa, ki je cene jajc poslala v nebo, a zgodba tu še ni končana. V njej se znajdejo tudi vegani.

Že od lanskega februarja po Ameriki pustoši ptičja gripa, ki je vzela že več kot 50 milijonov pernatih življenj. Dejstvo da končuje že tako mizerna življenja industrijskih kokoši nekatere prizadene bolj, druge manj, vsi pa čutijo ekonomske posledice. Cena jajc je v ZDA v zadnjem letu narasla za kar 81 %. Približno toliko kot Pečjakov burek v Mercatorju.

chickens, birds, poultry
Foto: bohdanchreptak iz Pixabay

A na obzorju se je pojavila rešitev – veganska jajca. Največji prodajalec veganskih jajc v državi Eat Just Inc. poroča, da so njihova jajca postala cenejša kot prava. Zdaj tudi nevegani posegajo po njihovih jajcih narejenih iz zelenega mungo fižola. Času primerna kampanja »Plants don’t get the flu« žanje uspeh, čeprav vsi vemo, da so rastline prav tako občutljive na bolezni kot živali. Eat Just Inc. svoja jajca oglašuje z aduti kot so »brez holesterola, bolj zdrava in naravi prijaznejša«. Glede na izračune so prihranili slabih 40 milijard litrov vode, 6500 hektarjev zemlje in 52 milijonov kilogramov emisij.

V Ameriki nimajo takih jajc kot mi

Verjetno se kot Evropejec sprašuješ, kako hudiča izdelaš vegansko jajce. Ali jih nesejo vegani? Seveda ne. Tako imenovana veganska jajca so zmes sestavin, ki ustvarijo približek pravim jajcem po barvi, okusu, hranljivosti in lepljivosti. Ne pozabimo, da jajca niso le samostojna jed, ampak jih uporabljamo kot lepilo oz. vezivo pri receptih od palačink do torte.

jajca
Jajčni beljak kot eden od izdelkov ameriškega podjetja. Foto: on prozis

Tu pa nastopijo ameriška tekoča jajca, vnaprej razbita, z ločenim beljakom in rumenjakom nas čakajo na policah ameriških trgovin. Verjetno bi Eat Just Inc. lahko ustvaril tudi vegansko lupino, a za ameriški trg to ni potrebno. Kot pravi John Harris v posnetku o kruhu, Američani najbolj od vsega cenijo priročnost. Veganska jajca v tetrapaku, ki jih ni treba razbijati in žvrkljati, recepti, kjer namesto števila jajc merimo mililitre beljaka in rumenjaka. Takšno okolje je idealno za ponudnike veganskih substitutov, ki opravijo nalogo, kljub temu, da si zeleni mungo fižolček nikoli ni mislil, da bo končal v čokoladnem sufleju.

Prejšnji članekV Kranju se stanovanjska problematika pomika na bolje, ali pač?
Naslednji članekSlovenija nastavila 10 prednostnih letalskih povezav

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.