V novem pravopisu se obetajo spremembe pri rabi velike in male začetnice

Ti še vedno dela težave zapis nekaterih slovenskih krajev? Ne veš, kdaj postaviti veliko začetnico? Je Opatje Selo ali Opatje selo? Morda kmalu ne boš več imel teh težav – z novo posodobitvijo slovenskega pravopisa 8.0 lahko namreč pričakujemo poenostavitev pisanja neprve sestavine v večbesednih krajevnih imenih.

Sodelavci Pravopisne komisije pri SAZU in ZRC SAZU so nedavno na spletni okrogli mizi predstavili spremembe dveh poglavij novega slovenskega pravopisa. Spremembe se obetajo v poglavjih Prevzete besede in besedne zveze ter Velika in mala začetnica.

dekle na slovarjuŽe omenjena poenostavitev pisanja neprve sestavine v večbesednih krajevnih imenih je bila v preteklosti predlagana že večkrat, predvsem s strani geografov. Zdaj jim je, kot kaže, očitno uspelo prepričati jezikoslovce, da se poenotijo. Tako se je Pravopisna komisija odločila za ukinitev izjem pri pisanju krajevnih imen in predlagala, da se tudi do zdaj izvzete sestavine (mesto, vas, naselje, selo, selce, vesca, trg) pišejo z veliko začetnico.

Če si bil do zdaj zmeden, upamo, da ti bo nov slovenski pravopis malo pomagal pri razumevanju slovnice. Če pa še vedno ne veš, ali bi uporabil veliko ali malo začetnico, se lahko zdaj preprosto izgovoriš, da še jezikoslovci niso več prepričani. 😇

Prejšnji članekIzteka se zadnji dan vpisa na fakultete
Naslednji članekPodelitev nagrad grammy poglobila razliko v glasbi

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.