V Sloveniji sprejet pravilnik, ki ščiti žvižgače

Zdravniška ambulatna
Foto: Benyamin Bohlouli on Unsplash

Februarja je začel delovati Zakon o zaščiti prijaviteljev oziroma t. i. žvižgačev. Urad Republike Slovenije za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu je na podlagi zakona določil notranjo pot za prijavo kršitev predpisov v zdravstvu in sprejel Pravilnik o zaščiti prijaviteljev.

Zaščita prijaviteljev kršitev zakonsko določena

Zakon o zaščiti prijaviteljev določa načine in postopke za prijavo kršitev predpisov, za katere posamezniki izvejo v delovnem okolju. Poleg tega določa obravnavo in zaščito teh prijaviteljev, ki javno razkrijejo informacije.

papirji v roki
Foto: Tetiana SHYSHKINA on Unsplash

Prijavitelji lahko podajo prijavo po zunanji poti pri organih, ki jih zakon določa v 14. členu. Lahko pa kršitve prijavijo po notranji poti. Urad Republike Slovenije za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu je na podlagi zakona določil notranjo pot za prijavo kršitev predpisov v zdravstvu.

zdravstvena delavka v uniformi
Foto: jeshoots on Unsplash

Notranja pot za prijavo kršitev predpisov v zdravstvu

Po notranji poti lahko prijavo izvedejo zaposleni in druge osebe v delovnem okolju, kot so pogodbeni partnerji in kandidati v postopkih. Prijavo lahko opravijo na različne načine:

  • po elektronski pošti na naslov zaupnik.unkiz@gov.si;
  • po telefonu na številko 01 478 6241;
  • po navadni pošti, naslovljeni na Urad Republike Slovenije za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, s pripisom »za zaupnika za notranjo prijavo«;
  • osebno pri zaupniku po predhodnem dogovoru po telefonu ali e-pošti.

Če zaupnik meni, da notranje prijave ni mogoče učinkovito obravnavati, ali če se prijavitelj zaradi tveganja odloči za zunanjo pot, mu zaupnik nudi pomoč.

prazni stoli v čakalnici bolnice
Foto: Fran Jacquier on Unsplash

Zaščitni ukrepi ob notranji prijavi

Zaščitni ukrepi so skladni z določili Zakona o zaščiti prijaviteljev. Zakon prepoveduje razkritje identitete prijavitelja in zaupnosti. Prijavitelj je izključen odgovornosti.

Pravico ima do sodnega varstva in začasnih odredb v primeru povračilnih ukrepov, poleg tega mu pripada brezplačna pravna pomoč. Prijavitelju pripada nadomestilo v primeru brezposelnosti in psihološka podpora.

na pol zasenčen papir
Foto: Bruno Fernandes on Unsplash
VIRMinistrstvo za zdravje
Prejšnji članekPaleontologi natančno ocenili, koliko tiranozavrov je živelo na Zemlji
Naslednji članekDuševna stiska mladih: kam po pomoč?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.