Več milijonov žensk brez pravice odločanja o svojem življenju

Poročilo Združenih narodov o stanju svetovnega prebivalstva (UNFPA) je razkrilo, da skoraj polovica žensk v 57 državah ne mora sprejemati lastnih odločitev glede zdravstvenega varstva, kontracepcije ali svojega spolnega življenja. Pomanjkanje telesne avtonomije naj bi se dodatno poslabšalo še med pandemijo novega koronavirusa, saj je vedno več žensk, ki so izpostavljene nasilju in škodljivim praksam, kot je zgodnja poroka.

Vpliv različnih področij življenja

Poročilo opozarja, da je nadzorovanje svojega telesa močno povezano z ostalimi področji življenja. Če ima oseba več avtonomije na področju zdravstva, izobraževanja, dohodka in varnosti, potem bo lažje odločala tudi o svojem telesu. Izvršna direktorica UNFPA Natalia Kanem je dejala: »Dejstvo, da skoraj polovica žensk še vedno ne more sprejemati lastnih odločitev o tem, ali bodo seksale, uporabljale kontracepcijo ali poiskale zdravstvo, bi moralo vse nas ogorčiti.«

Kršitev temeljnih človekovih pravic

Natalia Kanem je opozorila tudi, da je zanikanje telesne avtonomije kršitev temeljnih človekovih pravic žensk in deklet. Življenja več milijonov deklet dejansko urejajo drugi, saj same nimajo »lastnega telesa«. Prisotnost takšne prakse še dodatno krepi neenakost in ohranja nasilje, ki izhaja iz spolne diskriminacije.

ženska protestira

Zaskrbljujoče ugotovitve

Poročilo je med drugimi razkrilo več načinov kršenja telesne avtonomije ne samo med dekleti in ženskami, ampak tudi med dečki in moškimi. Poleg tega različni dejavniki, kot so na primer invalidnost, poskrbijo za še večjo izpostavljenost takšnim praksam.

Različna kazenska pravna okolja v kombinaciji s stigmo, diskriminacijo in visoko stopnjo nasilja mnoge homoseksualce vodijo v neizbežen položaj. Te so namreč zelo izpostavljeni okužbi s HIV, saj so zaradi negativnih vplivov prisiljeni v molk in posledično niso deležni zadostne oskrbe.

Velik problem tiči tudi v zakonski definiciji posilstva. Približno 20 držav ima zakonodajo osnovano tako, da se lahko moški, ki izrabi dekle ali žensko, izogne kazenskemu pregonu, če se z njo poroči.

»Moški morajo postati zavezniki«

Glede na poročilo je dejanski in trajni napredek v veliki meri odvisen od izkoreninjenja neenakosti med spoloma in vseh drugih oblik diskriminacije. Za reševanje »grozljive« situacije je potrebna celovita preobrazba ustaljenih socialnih in gospodarskih struktur.

Pomembno je tudi, da moški postanejo »zavezniki«. Več se jih mora zavezati k oddaljevanju od vzorcev privilegiranosti in prevlade, ki močno spodkopavajo telesno avtonomijo, in se usmeriti k načinom življenja, ki so bolj pošteni in harmonični.

ženske

Prejšnji članekMalta bo turistom plačala, da jo obiščejo
Naslednji članekRaziskave kažejo, da je branje s papirja bolj učinkovito kot branje z ekrana

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.