Raziskave kažejo, da je branje s papirja bolj učinkovito kot branje z ekrana

people, girls, women

V zadnjih letih se naše oči privajajo na branje z ekrana, kar nadomešča klasično branje z listov papirja. Tisti, ki še berejo s papirja veljajo za dinozavre, obenem pa postajajo vedno bolj zaželeni, ker so stik s preteklostjo in preprostejšimi časi. Najnovejše raziskave pa dokazujejo tudi to, da je branje s papirja bolj učinkovito kot branje z ekrana. Ta podatek je pomemben predvsem za tiste, ki se z branjem učijo, pa naj si bodo to študenti, dijaki ali kateri koli drugi ljudje željni učenja.

Strokovnjaki nas že dolgo opozarjajo, da je predolgo zrenje v ekran škodljivo za naše oči. Zdaj pa nastaja vedno več študij, ki ponavljajo nove ugotovitve. Branje s papirja je bolj učinkovito in efektivno kot branje z ekrana. Vse od leta 1980 je bilo samo v ZDA objavljenih že več kot sto študij, ki so prišle do enakega spoznanja. Ker pa so nekatere od teh študij zastarele oziroma bolj rečeno je zastarela tehnologija, so opravili študijo o teh študijah. Skupina raziskovalcev in profesorjev na Univerzi Dakota v ZDA se je odločila pregledati te študije in jih podrobneje analizirati. Izbrali so le študije objavljene po letu 2008, saj se je po njihovih podatkih takrat branje z ekranov močno razširilo.

Kaj so študije ugotovile?

Skupina je v vseh študijah našla ista dognanja, ki se razlikujejo v zelo majhnih odstotkih. Večina posameznikov je boljše razumela temo, ki jo je prebrala s papirja oziroma knjige kot tisto z ekrana. Medtem, ko papir ali ekran ne vplivata na hitrost branja, je najbolj važna prav učinkovitost prebranega materiala, so si enotni pri skupini raziskovalcev. Tej učinkovitosti lahko rečemo tudi metakognicija, ki posamezniku omogočajo razumevanje lastne miselne aktivnosti.

Tiskalniki Secop d.o.o.

Pri čem pa je branje s papirja boljše kot z ekrana?

Tudi tu je bilo objavljenih več študij, ki so tako kot zgornja prišle do enakih spoznanj pri veliki večini posameznikov. Seveda se to ne navezuje na stoodstotno pravilo, a je brez dvoma nekaj, kar moramo vzeti v obzir pred branjem ali učenjem.

  • Bolje razumemo prebrano.
  • Otroci postanejo boljši bralci.
  • Manj draženja za naše oči.
  • Manj možnosti, da vas bo nekaj zmotilo.
  • Lažje zaspite (zaradi modre svetlobe ne zaradi dolgčasa).
  • Imeti knjige vodi do višjih akademskih uspehov.
  • Povišajo veselje do branja.

Črke na papirju s to napravo

Ugotovitve so torej jasne. Branje s papirja je boljše, če želimo bolje razumeti prebrano oziroma se bolj podrobno naučiti. In v času epidemije se velikokrat zgodi, da težje dostopamo do knjig, učbenikov, skript in podobnega. Da bomo učinkoviteje brali, je bolje imeti to na papirju. K sreči lahko pri temu pomagajo strokovnjaki podjetja Secop. Z njihovimi tiskalniki bo branje še bolj učinkovito, kot iz navadnega tiskalnika.

Tiskalniške naprave, najem tiskalnika, uničevalci dokumentov in interaktivni zasloni. Nudimo svetovanje, izobraževanje in strokovno tehnično osebje.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekVeč milijonov žensk brez pravice odločanja o svojem življenju
Naslednji članekNon-paper: vse, kar rabiš vedeti
logo Secop

Tiskalniške naprave, najem tiskalnika, uničevalci dokumentov in interaktivni zasloni. Nudimo svetovanje, izobraževanje in strokovno tehnično osebje.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.