Non-paper: vse, kar rabiš vedeti

Že več kot en teden se celotna Evropa, predvsem pa Balkan, ukvarja z vprašanjem neuradnega diplomatskega dokumenta. Non-paper je ob objavi spletnega portala necenzurirano.si razburkal slovensko in občo javnost. Že sam dokument je dovolj problematičen, še več soli na rano pa naši državi dajejo ugibanja o vlogi našega predsednika vlade v tej aferi. Kaj točno je non-paper? Kdo ima prste zraven?

»Slovenski« dokument o novem Zahodnem Balkanu

Kot prikazuje sama slika v dokumentu z naslovom »Zahodni Balkan – pot naprej«, je govora o drugačnih oblikah držav. Kaj točno pravi in kaže non-paper?

Kosovo bi se združilo z Albanijo, saj naj bi si tega želelo kar 95 % tamkajšnjega prebivalstva. Tudi sama meja bi bila praktično neobstoječa. Srbski del Kosova pa bi dobil tak status, kot ga ima nemškogovoreča Južna Tirolska v Italiji.

Srbiji bi se priključil večinski del ozemlja Republike Srbske in s tem bi se rešilo srbsko nacionalno vprašanja. Srbija bi v tem primeru soglašala z združitvijo Kosova in Albanije.

Hrvaški bi se priključili hrvaški deli BiH ali pa bi ti deli dobili status enak Južni Tirolski.

Bosna oziroma njeni prebivalci bi dobili popolnoma neodvisno državo, na referendumu pa bi odločali med vstopom v EU ali obstojem zunaj EU. Kot navaja dokument, naj bi bila večina Bošnjakov za EU perspektivo, toda v primeru nadaljnjega kaosa ter močnega povečanja turškega vpliva in radikalnega Islama, bi se lahko položaj v prihodnjem desetletju drastično poslabšal.

Zemljevid, kot ga predvideva non-paper
Približek zemljevida, kot ga predvideva non-paper

Zakaj obstaja non-paper?

Sam dokument že v svojem uvodu omeni nerešena nacionalna vprašanja Srbov, Albancev in Hrvatov. Ta so izbruhnila po razpadu Jugoslavije, avtorji dokumenti pa poudarjajo, da kljub miru, perspektivah in napredku ostajajo določena nerešena vprašanja.

  • Daytonski sporazum iz leta 1995, ki je končal vojno v BiH, je praktično priznal doseženo v vojni, načelno pa ne.
  • Težko si je predstavljati evropski perspektivi Srbije in Kosova.
  • Članstvo BiH v EU je mogoče v celoti izključiti.
  • Prazen prostor je izkoristila Turčija, ki je povečala vpliv v BiH in S. Makedoniji.
  • Razen Turčije ni z razmerami v BiH zadovoljen nihče.

Je non-paper uraden?

Kot je objavil portal necenzurirano, se je dokument v kabinetu predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela znašel že februarja. Ne vemo kdo ga je spisal, načeloma pa naj ne bi nastal na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve, ki ga vodi Anže Logar. Do Charlesa Michela je prispel mimo uradne diplomatske pošte in zato je njegov obstoj z lahkoto zanikati. Na samem dokumentu ni napisanih avtorjev, odsotna pa sta tudi glava in podpis, kar otežuje iskanje »krivca«.

Kaj ima s tem Slovenija?

V Bruslju naj bi se govorilo o dokumentu kot o »slovenskem« dokumentu. Tak naziv zaradi tega, ker naj bi kabinet Janeza Janše sodeloval pri njegovi distribuciji. Čeprav obstoja dokumenta ni zanikal nihče, z izjemo Boruta Pahorja, ki je vedel nekaj o zadevi, pa so se že pojavila ugibanja o vlogi slovenskih voditeljev. Janez Janša je članu predsedstva BiH Šefiku Džaferoviću sporočil, da ne obstaja dokument, ki bi ga lahko povezali s slovensko vlado. Dodal je, da ga ni mogel on predati Michelu, ker ga ni videl več mesecev, čeprav obstaja tudi elektronska pošta in še kaj. Zunanji minister Anže Logar ni zanikal obstoja, jasno pa je povedal, da ta zadeva škoduje tako Sloveniji kot Bosni in Hercegovini.

Kdo pa ima kaj s tem?

Za zdaj se še ne ve kdo ima kaj z dokumentom in kdo nima z njim popolnoma nič. Kot domine pa se tako pojavljajo govorice v navezi Janša-Orban-Putin, kar že avtomatsko na to afero priveže tudi ZDA, ki se pod Bidnovo administracijo vrača na Balkan.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekRaziskave kažejo, da je branje s papirja bolj učinkovito kot branje z ekrana
Naslednji članekDružina Gucci zaskrbljena glede nove kriminalne drame

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.