Vedno prazna denarnica? Upoštevaj naše nasvete za varčevanje!

Si vedno brez denarja pa ne veš zakaj? Slabe finančne navade lahko hitro praznijo tvojo denarnico. Preberi si članek, če želiš vedeti, zakaj si vedno brez denarja in kako obrniti nov list, da se situacija letos spremeni.

Upoštevaj proračun

Preveč ljudi gospodinjskega proračuna sploh nima. Dobra ideja je mesečno seštevanje dohodkov in odštevanje porabljenega. Pomagajo ti lahko aplikacije, kot sta Mint in Wally, ali pa si preprosto zapiši vse prihodke in odhodke v Excelovo tabelo. Ključno je določiti realen proračun, ki se ga lahko držiš.

Vsak teden dvigni določen znesek gotovine

V dobi gotovinskih kartic in brezkontaktne porabe je enostavno pretirano porabiti, ker se noben »pravi« denar ne izmenjuje. Eden od načinov za omejitev tega je, da dvigneš določen znesek za en teden in se poskusiš izogibati uporabi svojih kartic – tako se boš zavedal, točno, koliko točno porabiš in kje lahko prihraniš.

Bančna kartica in denar v žepu.

Nehaj nakupovati hrano na prazen želodec

Znano je, da je večja verjetnost, da bomo kupili več hrane, ko smo lačni, vendar je po mnenju Univerze v Minnesoti večja verjetnost, da nas lakota prisili, da kupujemo tudi druge stvari. To je zato, ker lakota spodbuja našo željo po pridobivanju stvari. Zato jej, preden nakupuješ, sicer boš kupil več, kot potrebuješ.

Nehaj kupovati svežega, če je zamrznjeno enako dobro

Zamrznjena hrana, zlasti zelenjava in bolj zdravi izdelki, traja dlje in je pogosto cenejša od sveže hrane. Zmanjšaj količino zavržene hrane in nakupovalni račun tako, da se založiš z izdelki, ki jih lahko zamrzneš.

Jagode v ledenih kockah.

Nakupuj manj hitre hrane

Navada nakupovanja hrane za s seboj je lahko draga. Že samo prepolovitev količine hitre hrane, ki jo zaužiješ, bi ti lahko prihranila veliko denarja.

Ukini spletno nakupovanje

Internet je fantastičen kraj za iskanje kupčij, a vsi imamo lahko preveč dobrega. Če lahko kupiš nekaj z nekaj kliki in ne z gotovino, je težje spremljati svojo porabo in si tako dovzetnejši za ponarejene recenzije, ponarejeno blago, skrite stroške ali goljufije in krajo identitete. Omeji spletno nakupovanje in nato uporabljaj samo spletna mesta, ki jim zaupaš.

Spletno nakupovanje

Izkoristi kartice zvestobe

Kartice zvestobe so povsod – od kavarn in supermarketov do letalskih prevoznikov. Zbrane točke pomenijo popust in brezplačne dobrine. Da, podjetja kupujejo tvojo zvestobo, a če vseeno redno kupuješ pri njih, lahko kartice zvestobe ponudijo odlične nagrade. Mnoge so na spletu ali prek aplikacij, tako da ti jih ni treba nositi v denarnici ali torbici.

Zmanjšaj porabo energije

Obstaja več preprostih načinov za znižanje računov za energijo v gospodinjstvu, kot so zmanjšanje ogrevanja, zmanjšanje uporabe močnih prh (lahko porabijo več vode kot kopel), pranje perila pri nižji temperaturi in izklapljanje naprav.

Gumb za prižig luči.

Ne meči hrane stran

Ljudje v bogatih državah zavržejo toliko hrane, kot je celotna neto proizvodnja hrane v podsaharski Afriki. Načrtuj obroke in nakupovalne sezname, bodi pameten z ostanki in doniraj hranilnim bankam.

Porabi manj za luksuz

Res je, zaslužiš si jesti zunaj, se voziti na izlete in kupovati oblačila, elektroniko ter glasbo, vendar se zavedaj, da lahko porabiš ogromno za tovrstne »malenkosti«. Imej mesečni proračun za priboljške in se ga drži.

Dekle in fant na kosilu.

Ne zapravljaj zato, da se razvedriš

Nakupovanje mnogim od nas prinese kratkoročno visoko zadovoljstvo in nudi pobeg pred depresijo ali anksioznostjo, vendar ima lahko izčrpavajoče posledice za naše finance. Če se ti zdi, da so tvoje nakupovalne navade ušle izpod nadzora, se pogovori s prijateljem, poišči alternativni »konjiček« ali poišči pomoč pri zdravniku ali terapevtu.

Prejšnji članekGrda resnica o make upu
Naslednji članekZakaj mladi seksamo malo?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.