Grda resnica o make upu

Proizvodnja

Proizvodnja make upa je v mnogih pogledih neetična. Pridobivanje minerala, ki v ličilih lahko nadomešča bleščice, vključuje otroško delo. Poleg kršenja človekovih pravic so pravice kršene tudi živalim, saj so izdelki pogosto testirani prav na njih. Zgolj v Združenih državah Amerike je letno v laboratorijih zastrupljenih, poškodovanih in izkoriščenih več kot 100 milijonov živali. In to kljub že dokazanemu dejstvu, da je testiranje na živalih praktično neuporabno, saj veliko reakcij pri živalih ne poteka enako kot pri ljudeh.Oseba v belih gumijastih rokavicah drži belo miš z rdečimi očmi

Okoljski problem predstavlja tudi prekomerna proizvodnja ličil, saj jih letno proizvedejo po svetu precej več, kot jih porabimo. Kako je to mogoče? Večina znamk ponuja velikanske palete najrazličnejših barvnih odtenkov, izmed katerih so ti morda všeč ravno trije. A ker ni druge možnosti, kupiš celotno paleto in neuporabljene barvne odtenke na koncu zavržeš.Paleta senčil za oči (pravokotniki različnih barvnih odtenkov modre, zelene in rjave barve)

Sestavine

Ob nakupovanju make upa ti je verjetno poleg izgleda pomembna še cena, najbrž pa ob tem ne pomisliš na lastno zdravje. Nedavna študija je razkrila, da je več kot polovica testiranih kozmetičnih izdelkov vsebovala velike količine nevarnih PFAS sestavin. To so kemikalije, ki jih najdemo tudi v teflonu, premazih proti prijemanju in vodoodporni embalaži, čeprav so lahko strupene že v majhnih koncentracijah.

Raziskovalci s treh različnih univerz so testirali vsebnost PFAS kemikalij v 231 kozmetičnih izdelkih. Ugotovili so, da je kar 52 odstotkov izdelkov vsebovalo visoko koncentracijo fluora, ki navadno nakazuje na vsebnost PFAS kemikalij. Posebno veliko koncentracijo so vsebovali izdelki za obraz in ustnice ter maskare.

To je problematično, saj vse več virov kaže na to, da so tovrstne kemikalije nevarne ne le ob zaužitju, temveč tudi ob stiku in absorpciji prek kože. Povezujemo jih z različnimi oblikami raka, motenj imunskega sistema in nevarnostmi za razmnoževalne organe. Še bolj zaskrbljujoče je dejstvo, da je le 8 odstotkov testiranih izdelkov med sestavinami navedlo PFAS kemikalije. Zaradi pomanjkljivih predpisov se torej potrošniki ob nakupu make upa ne zavedajo zdravju škodljivih posledic.

Odpadki

Večina embalaže kozmetičnih izdelkov je namenjena enkratni uporabi in vsebuje plastiko. Celo kartona, ki ga včasih uporabijo kot embalažo, zaradi vsebnosti plastike in lepila ni mogoče reciklirati. Estetsko dovršen izgled embalaže tudi pomeni, da je bilo potrebnih precej surovin in energije za njeno izdelavo. Poleg tega kar 70 odstotkov kozmetičnih izdelkov konča na smetišču, preden jih porabimo do konca. Vsa ta plastična embalaža pa predstavlja grožnjo ekosistemom, življenju na Zemlji in celo nam.

VIRThe Ugly Truth about Beauty Products
Prejšnji članekFuzijski reaktor podrl nov rekord
Naslednji članekVedno prazna denarnica? Upoštevaj naše nasvete za varčevanje!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.