Velika noč v znamenju epidemije

Za kristjane po vsem svetu se danes začenja velikonočno tridnevje, ki bo vrhunec doseglo v nedeljo na veliko noč. Zaradi epidemije koronavirusa bodo letošnji prazniki nekoliko drugačni.

Neobičajne razmere

Katoliška Cerkev v Sloveniji je 12. marca sprejela stroge ukrepe za zajezitev širjenja virusa. Duhovniki tako že dobre tri tedne mašujejo v praznih cerkvah. Nekateri maše oddajajo kar preko družbenih omrežij.

prazna cerkev

Virtualno obredovanje

Večerne maše bodo potekale brez fizične navzočnosti vernikov. Po navodilih, ki so jih izdali slovenski škofje, bodo duhovniki večerno mašo obhajali ob 18. uri v zaprtih cerkvah. Maše in blagoslove bo mogoče spremljati preko televizije, radia in spleta.

televizijski daljinec

Odpadel bo tudi tradicionalni blagoslov jedi. V soboto ob 15. uri bo preko nacionalne televizije jedi blagoslovil mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Krizmene maše, ki običajno potekajo na veliki četrtek dopoldne, so prestavljene na čas, ko bo epidemije konec.

Poziv ljubljanskega nadškofa

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je na novinarski konferenci vlade spodbudil vernike, naj svoje otroke in vnuke podučijo o pomenu velikonočnih praznikov. Pozval jih je, naj ostanejo doma in čas namenijo molitvi ter branju Svetega pisma.

Tina Geč

Junior novinar

VIRVatican News
Prejšnji članekOcena knjige: Temna junakinja: Večerja z vampirjem
Naslednji članekBoste izbrali sanjarjenja ali izkoristili »aha« moment?
Tina Geč

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.