Veš pravo starost svojega psa?

dva mladička kužka

Vsi vemo, da se naši ljubljenčki starajo hitreje kot mi, a nova metoda omogoča, da zares izveš, koliko je star tvoj pes.

Vsi poznamo teorijo, da eno naše leto šteje za sedem pasjih. Ta izvira iz tega, da je naša pričakovana doba življenja 70 let, pasja pa 11. Ta matematika pa se seveda vedno ne izide, saj nekateri psi dočakajo tudi 20 let. Nekatere pasme živijo dlje, po navadi je to znano za manjše pse.

Rešitev za to bi lahko bila teorija nove študije, ki se nanaša na epigenic clocks – spremembe v pakiranju DNA skozi leta, ki se pojavljajo pri vseh sesalcih. Še posebej pomaga methylation, ki se kaže kot dober pokazatelj starosti.

Formula, ki so jo ugotovili je naslednja: enakovredna človeška leta = 16 x ln(dejanska pasja leta) + 31 (ln tu predstavlja matematično funkcijo naravni logaritem) Dobra bližnjica si je zapomniti, da prvo pasje leto šteje za 31 človeških let.

Spodnji graf pokaže, kako deluje formula, da pasja leta spremenimo v človeška. Zelena črta prikazuje že poznano formulo faktorja sedem, ki kot vemo, ni najnatančnejša. Modra črta predstavlja malo naprednejšo formulo faktorja sedem. Pri tej teoriji se prvi dve leti pasjega življenja štejeta za 24 let človeškega, naprej pa je za pse in ljudi enako. Črna črta predstavlja približek logaritmične formule, rdeča črtkana črta pa predstavlja dejansko logaritmično formulo.

graf
vir: bbccom

Tako torej lahko izračunaš, koliko je tvoj pes zares star. Vprašanje pa je, ali je sploh važno? Saj so vedno kjut.

 

Prejšnji članekPrašičja kuga na Kitajskem terjala vsaj 200 milijonov žrtev
Naslednji članekTe čakajo obveznosti, ti pa imaš mačka? Učinkovite rešitve so tu!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.