Virtualno ptujsko kurentovanje

»Spoštujmo tradicijo, obujajmo spomine,« se glasi geslo letošnjega, 61. ptujskega kurentovanja. Običaj, ki preganja zimo in prinaša pomlad, je zaradi letošnje epidemije doživel številne prilagoditve. Izvedba festivala je bila še na začetku leta 2021 nejasna, organizatorji mednarodnega pustnega festivala pa so vedeli le, da večjih prireditev zagotovo ne bo. Konec meseca januarja so nato sprejeli prilagojeno izvedbo, ki od 2. do 16. februarja poteka na spletu in uvaja nekatere novosti.

Virtualne vsebine

Kurentovanje, ki je značilno predvsem za Dravsko, Ptujsko polje in Haloze, se je preselilo na uradno spletno stran ter družbeni omrežji Facebook in Instagram. Na omrežjih so deljene objave, ki obujajo spomine preteklih dogodkov zadnjih šestih desetletij. Poleg tega ne manjka zanimivih zgodovinskih dejstev in zgodb. Ustvarjena je bila tudi interaktivna igra Kurentova simfonija, kjer lahko občinstvo ustvari svojo melodijo zvoncev in preizkusi svoj glasbeni talent. V spletni obliki bo potekal tudi umetniški del Festivala Art Fest in podelitev 13. likovne nagrade Ex-tempore.

Igra Kurentova simfonija
Si se že preizkusil v Kurentovi simfoniji? Probaš lahko na povezavi: Kurentova simfonija

Nova natečaja

Kot novost so organizatorji letos uvedli natečaj za naj pustni krof, ki je razdeljen v dve kategoriji. Prva kategorija je za fizične osebe, kot so gospodinje, in druga za pravne osebe, kot so peki, slaščičarji … Poleg okusa in vonja krofa, pri ocenjevanju odloča tudi videz in ustvarjalnosti pri okraševanju.

Naj pustni krof pa ni edina novost, ki je bila letos uvedena. Poleg omenjenega natečaja namreč poteka tudi natečaj za naj pustno okrasitev. Ta se nanaša na zunanjost stavbe ali okolice, ki jo lahko okrasijo posamezniki ali družine iz občin, ki že vrsto let soustvarjajo program Kurentovanja.

Pustna dneva

Kljub temu da kurentovanje poteka več dni, sta glavna dneva pustovanja pustna nedelja in torek. Tudi ta dva sta letos, zaradi vladnih odlokov, prilagojena. Na pustno nedeljo se bo letos na uradni spletni strani predvajal etnografsko-zabavni program, ki bo nadomeščal in obujal spomine na tradicionalno mednarodno povorko. Na pustni torek pa bo na spletni strani možno spremljati stand up nastop domačega igralca Tadeja Toša, ki bo na humorističen način povzel letošnje kurentovanje.

kurentovanje
Foto: Facebook @Kurentovanje

»Če ne gre tako kot običajno, ga bomo pač poskusili narediti kot svojevrstnega in posebnega, zato verjamem, da Ptujčani in vsi preostali ne bodo pozabili na tradicijo, pač pa jo bodo še bolj cenili in spoštovali,« je ob naznanitvi letošnjega kurentovanja povedala ptujska županja Nuška Gajšek. Kljub temu da to letos ni bilo otvorjeno s tradicionalnim kurentovim skokom, je običaj, ki izhaja iz poganskih časov, popolnoma utemeljil svoj letošnji slogan: »Spoštujmo tradicijo, obujajmo spomine«.

Prejšnji članekZapisi ustavnika v karanteni so po enem letu še bolj pomembni
Naslednji članekZačutite utrip ljubezni z glasbo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.