Zapisi ustavnika v karanteni so po enem letu še bolj pomembni

Skoraj eno leto je že minilo od začetka epidemije, karantene in virusa v Sloveniji. Že takrat so mnogi poznavalci opozarjali na neustavnost nekaterih odločitev, človeške pravice in represijo. Eden izmed najbolj opaznih je bil dr. Andraž Teršek, ki je svoje zapise o ukrepih delil z nami tako preko družbenih omrežij kot v pisani obliki. Po skoraj enem letu pa je njegova knjiga še bolj pomembna, kot je bila takrat.

Zapisi ustavnika v karanteni leto kasneje

Knjigo oziroma spise v njej je dr. Teršek spisal v času veljave Odloka o omejitvi gibanja med občinami. To je bila tako imenovana prva karantena, ki smo jo doživeli. Z njo pa je prišlo veliko sodelujočih ukrepov kot so bile maske, prepovedi druženja, izjave vladnikov (kar je sicer posledica ukrepov) in še mnogo drugega. Z neomajnostjo etičnosti in morale se Teršek izkazuje kot glas nemočnih v težkem času.

Zapisi ustavnika v karanteni so nujno potrebno družbenokritično besedilo za čas družbenih pretresov, strokovno utemeljeni premisleki o vidikih ustavnega prava, poudarjeno tistih, ki nas zadevajo kot državljane v obdobju epidemije, in – pomembno – o vidikih implementacije zakonov v prav tem obdobju, ki so neznosno protiustavni. Prinašajo kritični uvid v (ne)smiselnost obstoječega družbenega reda in premišljujejo možnosti grajenja boljšega jutri, kar je pospremljeno z dejavnim angažmajem pišočega. So filozofski premisleki za čas, ko so ideje – in mišljenje – potrebni kot kisik. In so most do zgodovinskega trenutka, ko bodo maske padle.

Z neizprosnostjo se loteva vseh nezakonitih in protiustavnih ukrepov, ki jih sicer ne zaničuje, a jasno pove, da niso ustavni in kršijo eno ali celo več pravic. In prav zaradi tega je prišel pri nekaterih ljudeh na slab glas, razlog pa obenem enako znan kot nepoznan. Kljub temu pa je nadaljeval s svojim pisanjem s katerim je v ožji sliki opozarjal na dogodke, ki so ga zmotili, v širši slike pa glasno povedal kje smo kot država. Nismo se znašli na razpotju ampak na hodniku z vsaj tremi vrati. Trenutki karantene so naše odločitve, strahove in prepričanja še poglobili in onemogočili opazovanje obeh strani. Morda bi nam to pomagalo lažje razumeti vso situacijo in drug drugega, a po enem letu lahko rečemo, da tudi kriza ni ravno v pomoč.

Zapisi ustavnika v karanteni: Andraž Teršek, 192 strani, založba Sanje.

Ukrepi so, takšni ali drugačni, uporabljeni za ta ali oni razlog. Včasih pa se zdi, da je razlog le en in to je ustvariti še eno razliko med ljudmi. To jim je uspelo in na to opozarja dr. Andraž Teršek. Njegove zapise v knjigi je vredno prebrati, četudi se morda z njimi ne strinjaš. Prav tako pa je pametno brati njegove zapise na družbenih omrežjih. To slednje ni reklama, temveč poziv k branju. K branju nečesa, kar ti pomaga razumeti in videti stvari, ki jih ne poznaš dovolj dobro. Širiti obzorja z branjem in postajati boljša oseba in sodržavljan.

Recenzijo nam je omogočile založba Sanje.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekVinjete letos zadnjič v fizični obliki
Naslednji članekVirtualno ptujsko kurentovanje

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.