Vinjete letos zadnjič v fizični obliki

Od 1. decembra naprej je mogoče kupiti modrozelene vinjete za leto 2021. Cene in vrste vinjet ostajajo nespremenjene. Enaki ostajajo tudi cestninski razredi, v katere se uvrščajo vinjetna vozila. Edina sprememba, ki jo bomo videli konec leta, je prehod iz fizičnih na elektronske vinjete.

Vinjete za leto 2021

Pri nakupu lahko še vedno izbiraš med devetimi različnimi vinjetami: letno, mesečno ali tedensko vinjeto za cestninski razred 2A (osebna vozila) in 2B (kombinirana vozila) ter letno, polletno ali tedensko vinjeto za prvi cestninski razred (motorna kolesa).

vinjeta
Foto: DARS

Na vlado je bil naslovljen predlog o dopolnitvi zakona o cestninjenju, ki bi imetnikom letnih vinjet za leto 2020 omogočil 25-odstotni popust pri nakupu letne vinjete za 2021. Pojavile so se tudi pobude za podaljšanje veljavnosti vinjet z letnico 2020, a se nič od tega ni zgodilo. Cena letne vinjete za osebna vozila tako ostaja 110 evrov. Za mesečno vinjeto boš moral odšteti 30 evrov, za tedensko pa 15 evrov.

Od začetka februarja vinjete za leto 2020 ne veljajo več. Na Darsu opozarjajo, da so zaradi epidemije posamezna prodajna mesta vinjet spremenila svoj delovni čas, zato pred nakupom preveri delovni čas pri posameznem prodajalcu vinjet.

Uvedba elektronskega cestninjenja

Prvega decembra 2021 naj bi fizično vinjeto nadomestila elektronska vinjeta ali e-vinjeta, ki bo veljala eno leto od dneva nakupa in bo vezana na registrsko oznako vozila, ki jo bodo nadzorne kamere posnele na avtocestnem omrežju. Če posnete registrske oznake ne bo v sistemu veljavnih e-vinjet, bo izrečena kazen. Nakup e-vinjete bo mogoč prek aplikacije, spleta ali na bencinskih servisih.

Junior novinar

VIRDARS
Prejšnji članekSi za dozo ljubezni? Na valentinovo uživaj v lepših in kvalitetnejših odnosih!
Naslednji članekZapisi ustavnika v karanteni so po enem letu še bolj pomembni
Tina Geč

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.