Vlada odobrila energetski dodatek za najmanj 200 €

Vračanje štipendije
Vračanje štipendije Foto: alfexe iz iStock

Draginja se pozna marsikje, morda najhujša je predvsem pri energetiki. Dolgo se je ugibalo, če bo Vlada RS ljudem pomagala z novim dodatkom, končno pa smo prejeli tudi odgovor. Vlada je sprejela predlog Zakona o začasnih ukrepih za odpravo posledic draginje za najbolj ranljive skupine prebivalstva. Kdo bo prejemnik dodatka, kakšna je višina dodatka in kako bo izplačan?

Energetski dodatek za najbolj ranljive

Vlada je objavila enkratni energetski dodatek za najbolj ranljive skupine. »Mednje sodijo socialno ogrožena gospodinjstva, v katerih živijo upravičenci do denarno-socialne pomoči in varstvenih dodatkov, in invalidi, ki so upravičeni do invalidnega nadomestila. Ukrepi bodo omilili posledice in vpliv visokih cen energentov in cen življenjskih potrebščin v času ogrevalne sezone. Letos bo za pomoč namenjenih 27 milijonov evrov, prihodnje leto pa še 14 milijonov evrov, skupno 41 milijonov evrov,« so zapisali ob objavi energetskega dodatka.

V nadaljevanju in sliki, ki jo je Vlada Republike Slovenije objavila na svojem Facebook profilu lahko najdeš podrobnosti o prejemnikih enkratnega energetskega dodatka.

Enkratni energetski dodatek za najbolj ranljive skupine

Prejemniki denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka.

  • Samske osebe – 200 evrov
  • Družine z enim staršem – 200 evrov
  • Družine z dvema staršema – 314 evrov
  • Par brez otrok – 314 evrov

Upravičenci do nadomestila za invalidnost

  • Invalidi – 200 evrov
Energetski dodatek za najbolj ranljive skupine
Energetski dodatek za najbolj ranljive skupine

Kot je na novinarski konferenci povedal Luka Mesec, se bodo začeli dodatki izplačevati od 1. novembra pa vse do konca marca 2023. Dodal je tudi, da bo enkratni dodatek izplačan na enak način kot socialna pomoč, kar pomeni, da ne bo omejen s tem, za kaj točno ga bodo prejemniki lahko porabili.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekIgranje video iger ne škoduje duševnemu zdravju
Naslednji članekArktika se segreva še hitreje, kot smo mislili
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.