Arktika se segreva še hitreje, kot smo mislili

Travel in arctic landscape nature with icebergs - Greenland tourist man explorer - tourist person looking at amazing view of Greenland icefjord - aerial drone image. Man by ice and iceberg, Ilulissat.
Foto: Maridav iz iStock

Arktika se v primerjavi s preostalim delom Zemlje segreva izjemno hitro. Najnovejše analize kažejo, da se regija segreva še hitreje, kot so mislili znanstveniki. V reviji Communications Earth & Environment poročajo, da se je v zadnjih štiridesetih letih povprečna temperatura na Arktiki povečevala skoraj štirikrat hitreje od svetovnega povprečja.

Segrevanje Arktike je hujše, kot smo mislili

Raziskovalci so analizirali podatke opazovanj med letoma 1979 in 2021. Na svetovni ravni se je povprečna temperatura v tem času povečala za približno 0,2 stopinje Celzija na desetletje. Arktika se je v tem času segrevala za približno 0,75 stopinje Celzija na desetletje.

Govorimo le o povprečju. Mika Rantanen in njegovi sodelavci s finskega meteorološkega inštituta v Helsinkih so ugotovili, da se nekateri deli Arktičnega oceana, kot je na primer Barentsovo morje, segrevajo kar sedemkrat hitreje kot ostali deli planeta.

Trend temperature
Trend letne povprečne temperature za obdobje 1979-2021 (levo) in trend letne povprečne temperature glede na svetovno povprečje (desno). Foto: Finnish Meteorological Institute

Predvidevanje sprememb temperature

Rantanen in sodelavci pravijo, da zaradi pospešenega segrevanja tega območja pod vprašaj lahko postavimo vse dosedanje modele, ki predvidevajo spremembe temperature. Ni povsem jasno, kje je težava in zakaj modeli ne znajo pravilno predvideti segrevanja Arktike. Ena od težav je morda ta, da modeli težko predvidevajo izginjanje morskega ledu. Izginjanje snega in ledu, zlasti morskega, je namreč eden od glavnih razlogov za hitro segrevanje Arktike. Sneg in led s svojo svetlo barvo ustvarjata odsevni ščit, ki odbija sončno sevanje nazaj v vesolje. Odprte morske vode ali gole skale pa to toploto absorbirajo in tako zvišujejo temperaturo.

VIRScience News
Prejšnji članekVlada odobrila energetski dodatek za najmanj 200 €
Naslednji članekZakaj zavohamo nevihto?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.