Vlada z dodatnimo sredstvi za NVO-je

banknotes, euro, paper money
Foto: martaposemuckel iz Pixabay

Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je v sredo v Bruselj poslala uradno prošnjo za prerazporeditev sredstev na Sklad za civilno družbo. Finančnemu mehanizmu Evropskega gospodarskega prostora in Norveškega finančnega mehanizma je pomembna prioriteta podpora civilni družbi v skladu z memorandumom.

Pol milijona evrov Skladu za civilno družbo

Skladno z zavezo po izdatnejši podpori nevladnim organizacijam in civilni družbi v Službi Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, v dogovoru z donatorji, bo Republika Slovenije 500.000 evrov namenili Skladu za civilno družbo.

V sredini izjavi za javnost sta državni sekretar mag. Marko Koprivc in direktor Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS) Goran Forbici poudarila, da so nevladne organizacije in civilna družba en ključnih temeljev za zdravo demokracijo in družbo. V zadnjih dveh letih je bil to sektor, ki je bil izrazito zapostavljen. Nova vlada želi stanje na tem področju bistveno izboljšati in vzpostaviti pogoje za normalno delovanje nevladnih organizacij.

Odnos prejšnje vlade do nevladnih organizacij ni bil pozitiven

Zato je služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko v sredo na urad Finančnega mehanizma evropskega gospodarskega prostora in Norveškega finančnega mehanizma v Bruslju poslala uradno prošnjo za prerazporeditev še razpoložljivih sredstev na Sklad za civilno družbo. Državni sekretar mag. Marko Koprivc je pri tem izjavil: »Želimo pokazati in dati jasno sporočilo, da so civilna družba in nevladne organizacije naš partner in da so zelo pomembne za stanje in rast demokracije v družbi.«

Goran Forbici je izpostavil, da odnos prejšnje vlade do nevladnih organizacij ni bil pozitiven, ob tem pa je poudaril, da je novo vodstvo takoj reagiralo, prisluhnilo in poiskalo rešitve. Dodeljena sredstva bodo namenjena področjem človekovih pravic, demokracije in pravne države, torej področjem, kjer sicer ni državnega financiranja. Ob tem je tudi zagotovil: »Nevladne organizacije smo obljubile, da bomo še naprej bdele nad tem ali se bodo obljube o drugačni politiki, o pravičnejši, boljši politiki uresničevale in ta sredstva v resnici to omogočajo.«

Obdobje črpanj sredstev se zaključi aprila 2024

Vse nevladne organizacije bodo lahko sodelovale za sredstva preko javnega razpisa. Potrditev prerazporeditve sredstev se pričakuje do konca meseca septembra, obdobje črpanj sredstev pa se zaključi aprila leta 2024.

Državni sekretar mag. Marko Koprivc in direktor CNVOS Goran Forbici, sta v sredo predstavila aktivnosti za prerazporeditev še razpoložljivih sredstev Finančnega mehanizma evropskega gospodarskega prostora in Norveškega finančnega mehanizma v višini 500.000 evrov na Sklad za civilno družbo. Sredstva bodo preko javnega razpisa namenjena področjem človekovih pravic, demokracije in pravne države.

VIRGOV
Prejšnji članekKje rezervirati prostor za robotski sesalnik iRobot Roomba?
Naslednji članekZaključen je postopek 1. prijavnega roka za vpis na faks

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.