Vplivneži, pozor! Slovenija zaostruje pogoje vašega dela

Photo portrait full body view of woman taking selfies on the go showing v-sign isolated on pastel pink colored background.
Foto: Deagreez iz iStock

Vplivneži se. kdor sploh lahko se, preživljajo preko trženja. V zadnjih letih so postali velik del oglaševalske industrije, celotno območje pa je tako imenovana siva cona, kjer so meje in zakoni nekoliko nejasni. Slovenija se, vključno z Evropsko unijo, zdaj temu temeljito posveča. Kaj bo sledilo za vplivneže?

Če vplivnež opravlja pridobitno dejavnost brez urejenega statusa, gre za delo na črno, ki je prepovedano in se kaznuje z globo.

Namen je jasen – zaščita potrošnikov. Tako morajo oziroma bodo morali vplivneži pri oglaševanju ali prodaji preko družbenih omrežij spoštovati predpise s področja poslovanja in oglaševanja. »Vsakdo, ki v okviru svojega profila na socialnem omrežju opravlja pridobitno dejavnost, na primer oglašuje izdelke proti plačilu, mora biti za svojo dejavnost ustrezno registriran oziroma mora imeti urejen status, kot pravna oseba ali samostojni podjetnik,« pri tem opozarja glavna tržna inšpektorica Andreja But.

Woman taking photo of white leather sneakers shoes, handbag and sunglasses with smartphone. Blogger, influencer or stylist capturing spring fashion accessories for social media. Grey background.
Foto: Cleardesign1 iz iStock

Čeprav vplivneži niso posebej definirani v zakonodaji, za njih veljajo enake zahteve, kot za vse druge, ki se ukvarjajo s pridobitno dejavnostjo. Storitve informacijske družbe so tiste gospodarske dejavnosti, ki se izvajajo preko interneta ter vključujejo prodajo storitev, blaga in digitalne vsebine na podlagi sklepanja pogodb prek interneta.

Vplivneži bodo morali paziti na svoje delo in pravice potrošnikov

»Vplivneži, ki na trgu nastopajo kot ponudniki storitev informacijske družbe, morajo na svojih spletnih straneh zagotavljati lahek, neposreden in stalen dostop do podatkov o podjetju in sedežu, veljaven elektronski naslov za hitro in učinkovito komuniciranje ter matično in davčno številko,« pravi Butova, ki dodaja, da morajo te informacije zagotavljati tisti vplivneži, ki opravljajo brezplačne storitve, kot so posredovanje podatkov in oglaševalska sporočila.

  • Posebno skrbnost velja nameniti upoštevanju določb o oglaševanju, saj tudi vplivneže zavezujejo določbe o oglaševanju.
  • Oglaševalska sporočila morajo biti v jeziku, ki je potrošnikom na območju Republike Slovenije lahko razumljiv.

»Iz vseh oglaševalskih sporočil mora biti jasno razvidno in prepoznavno, da gre za oglaševalsko sporočilo in katero podjetje je njegov naročnik,« poudarja Butova.

Influencer girl blogger talking smartphone,live recording video blog on social network at home.Social media live streaming concept.Focus on the phone, the girl in the background in a blur.
Foto: Tatiana Buzmakova iz iStock
  • Posebne ponudbe, kot so popusti, premije, darila in podobno ter različne nagradne igre ali igre na srečo, morajo biti oglaševane skladno s predpisi (pogoji za pridobitev pa morajo biti dostopni, jasni in razumljivi)
  • Vse navedbe in trditve v oglasih morajo biti resnične in dokazljive.
  • Oglaševanje ne sme biti nedostojno, zavajajoče, žaljivo in ne sme vsebovati sestavin, ki bi lahko povzročile telesno, duševno ali drugačno škodo pri otrocih in ki bi lahko izkoriščale njihovo zaupljivost in pomanjkanje izkušenj.

Poleg naštetega so prepovedane tudi zavajajoče, nepoštene in agresivne poslovne prakse.

»Vplivneži, ki preko svojih profilov na socialnih omrežjih ali spletnih straneh s potrošniki sklepajo pogodbe za nakup, morajo spoštovati tudi določbe, ki se nanašajo na sklepanje pogodb sklenjenih na daljavo,« zaključuje Butova.

Urednik portala Student.si

VIRgov.si
Prejšnji članekZakaj gledamo šport?
Naslednji članekType right err za kreativen vsakdan
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.