VR tehnologija zdravi avtizem

Avtizem

Otrokom z avtizmom v Angliji z VR tehnologijo pomagajo premagati avtizem in težave, ki pridejo s tem. Z določenimi scenariji, ki jih s pomočjo virtualne resničnosti otrokom prikažejo jih pripravijo na zunanji svet. Tako lahko točno vedo kaj jih čaka in kako reagirati v situacijah, ki za njih niso vsakdanje.

Upanje in pomoč

Osebje Prior´s Court v južni Angliji upa, da bodo z visoko tehnološkim pristopom pomagali svojim učencem v vsakdanjem življenju. Osebe z avtizmom lahko vsakdanje situacije občutijo kot zelo stresne in prav pri takih situacijah jim pomagajo. Hoditi po nakupih, hoja med ljudmi in nasploh odhod iz cone udobja in varnosti, ki ga imajo v učilnicah.

»Radi imajo kar poznajo, radi imajo svojo rutino,« pravi Nuno Guerreiro, učitelj na tej šoli. »VR tehnologija jim tako lahko pomaga raziskovati nova okolja in stvarnosti. Jih pripravi na trenutek, ko bodo to izkušnjo potrebovali.«

Priors Court šola skrbi za približno 95 mladih oseb, ki imajo že huje razvito obliko avtizma in tako v veliko primerih niso zmožni verbalnega komuniciranja. Poleg tehnologije virtualnosti si pomagajo z analitičnim zbiranjem podatkov imenovanim Prior Insight, ki jima daje zelo natančno sliko dneva vsake osebe. Kaj so jedli in koliko, koliko časa so telovadili in kako so se obnašali. V tem si želijo najti vzorce in odgovor na vse to.

VR tehnologija

»Upamo, da ne bomo le povečali svojega znanja o avtizmu. Naša želja je pokazati svetu spoznanja in ugotovitve, ki smo jih z raziskavami dobili. Želimo širiti zavest o avtizmu tudi tistim, ki s tem niso dovolj dobro seznanjeni,« je zaključila vodja projekta, Elaine Hudgell.

Kaj je avtizem

Avtizem je vseživljenjska motnja, ki prizadane možgane pri procesiranju informacij. Pojavlja se v več različnih težavnostih in je del motenj avtističnega spektra ali na kratko MAS. Nekatere osebe z avtizmom lahko živijo »vsakdanje« življenje medtem ko drugi pri tem potrebujejo strokovno pomoč. Trije spektri oziroma področja kjer imajo osebe z avtizmom težave so socialna komunikacija, socialna interakcija in fleksibilnost mišljenja. Več o avtizmu lahko najdeš na spletni strani avtizem.net.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekValentinovo ali gregorjevo?
Naslednji članekV Benetkah se je začel znameniti beneški karneval

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.