četrtek, 24 septembra, 2020
Doma Lajf je ljubezen Valentinovo ali gregorjevo?

Valentinovo ali gregorjevo?

Dva praznika za zaljubljence. Par stvari imata skupnih, v veliko značilnostih pa se tudi razlikujeta. Če spadaš med tisto peščico Slovencev, ki ne ve, katerega praznovati oziroma, če bi sploh katerega praznoval, se rabiš še malo poučiti.

Valentinovo

Malo ljudi v Sloveniji valentinovo obravnava kot praznik, saj je to le eden izmed običajev, ki smo ga kot skoraj vse druge države v Evropi sprejeli od Američanov. Podobno kot noč čarovnic in črni petek.

V Ameriki je valentinovo po tradiciji edini dan, ko ženska lahko zaprosi moškega. Namenjen je prijateljem, zaljubljencem, skratka vsem, ki se imajo radi. Prav tako pa je pričakovana izmenjava daril – bombonjere, rože, voščilnice in drobna darila.

roža in darilo

Valentinova legenda

Kako je sploh prišlo do valentinovega? Začelo se je v 3. stoletju, ko je Cesar prepovedal poroke, zaroke in kot kaznivo dejanje navedel poljubljanje in objemanje. Zakaj? Zato, da so vojaki sledili ukazom in da jih ženske ne bi zavajale. Tukaj je vskočil krščanski duhovnik Valentin in začel skrivaj poročati mlade vojake. Valentina je Cesar kasneje zaprl v ječo, kjer je spoznal ječarjevo hčer, se zaljubil in ji na dan usmrtitve z barvo, iztisnjeno iz vijolic, napisal ljubezenski sonet.

Valentin je torej zaradi svojega žrtvovanja dobil svoj dan – 14. februar. Ta kratka ljubezen je za zaljubljence po svetu navdih za izkazovanje ljubezni.

Napis, da je vsebina Cheesy

Fun fact: tudi v Sloveniji poznamo svetega Valentina, vendar tega ne povezujemo z ljubeznijo. Sveti Valentin, ki pri nas goduje prav tako 14. februarja, je zavetnik za pravo spoznanje, torej za pregled duše.

Kaj pa gregorjevo?

Velikokrat se zgodi, da ljudje mislijo, da sta gregorjevo in valentinovo enaka praznika, ki se slavita 14. februarja. Gregorjevo se praznuje 12. marca, na god svetega Gregorja.

Za razliko od valentinovega, je gregorjevo slovenska šega, torej praznik predvsem slovenskega izvora. Po starem koledarju je bil 12. marec prvi pomladni dan, zato gregorjevo simbolično predstavlja prihod pomladi in dneve, ki prinašajo več svetlobe.

»Dan, ko se ptički ženijo«

Ker je po ljudskem izročilu to dan, ko se ptički ženijo, je praznik povezan tudi z zaljubljenci, zato mu velikokrat pravijo slovensko valentinovo.

Povezan je z več običaji. Nekoč je veljalo, da se morajo na ta dan dekleta ozreti v nebo, ker naj bi prva ptica, ki bi jo zagledale, naznanjala, kakšnega moža bo dobila. Prav tako se še danes po rekah in jezerih spušča tako imenovane gregorčke – plovila s svečkami.

pošiljanje ljubezni

Valentinovo in gregorjevo sta torej praznika, ki bi morala biti proslavljena v znamenju preživljanja lepih trenutkov in praznovanja majhnih pozornosti – ne pa praznika, pri katerih se trudimo najti le popolno darilo.

Katerega pa ti praznuješ?

Junior novinar

Ti je prispevek všeč? 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (3 ocen, povprečje: 5,00)
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo, vnesite svoje ime tukaj
Prosim vnesite svoj komentar!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

29,215FansLike
2,196FollowersFollow
2,640FollowersFollow
1,679FollowersFollow

Najbolj priljubljeno

Top 10 filmov po mnenju filmskih režiserjev

Pri filmskem časopisu Sight and Sound vsakih deset let anketirajo filmske kritike, da bi ugotovili, kateri so najboljši filmi vseh časov. Leta 1992 so...

Katere vse posege opravljajo plastični kirurgi? (2. del)

V tem delu se bomo posvetili vsem kirurških in nekirurškim posegom, ki jih kirurgi opravljajo na telesu. Pred tem pa si lahko prebereš prvi...

Moja študijska pot

Od inženirke agronomije do psihoanalitične psihoterapevtke Četrti letnik srednje šole je za dijaka obdobje, ko se odloča o študiju in hkrati o tem, kaj bo...

Odkritje plina na Veneri bi lahko bilo najpomembnejše doslej

Prejšnji teden so znanstveniki naznanili odkritje plina fosfin v ozračju Venere. Upravitelj ameriške vesoljske agencije Nasa Jim Bridenstine je odkritje označil za najpomembnejše odkritje...