Valentinovo ali gregorjevo?

Srček iz marjetic

Dva praznika za zaljubljence. Par stvari imata skupnih, v veliko značilnostih pa se tudi razlikujeta. Če spadaš med tisto peščico Slovencev, ki ne ve, katerega praznovati oziroma, če bi sploh katerega praznoval, se rabiš še malo poučiti.

Valentinovo

Malo ljudi v Sloveniji valentinovo obravnava kot praznik, saj je to le eden izmed običajev, ki smo ga kot skoraj vse druge države v Evropi sprejeli od Američanov. Podobno kot noč čarovnic in črni petek.

V Ameriki je valentinovo po tradiciji edini dan, ko ženska lahko zaprosi moškega. Namenjen je prijateljem, zaljubljencem, skratka vsem, ki se imajo radi. Prav tako pa je pričakovana izmenjava daril – bombonjere, rože, voščilnice in drobna darila.

roža in darilo

Valentinova legenda

Kako je sploh prišlo do valentinovega? Začelo se je v 3. stoletju, ko je Cesar prepovedal poroke, zaroke in kot kaznivo dejanje navedel poljubljanje in objemanje. Zakaj? Zato, da so vojaki sledili ukazom in da jih ženske ne bi zavajale. Tukaj je vskočil krščanski duhovnik Valentin in začel skrivaj poročati mlade vojake. Valentina je Cesar kasneje zaprl v ječo, kjer je spoznal ječarjevo hčer, se zaljubil in ji na dan usmrtitve z barvo, iztisnjeno iz vijolic, napisal ljubezenski sonet.

Valentin je torej zaradi svojega žrtvovanja dobil svoj dan – 14. februar. Ta kratka ljubezen je za zaljubljence po svetu navdih za izkazovanje ljubezni.

 

Fun fact: tudi v Sloveniji poznamo svetega Valentina, vendar tega ne povezujemo z ljubeznijo. Sveti Valentin, ki pri nas goduje prav tako 14. februarja, je zavetnik za pravo spoznanje, torej za pregled duše.

Kaj pa gregorjevo?

Velikokrat se zgodi, da ljudje mislijo, da sta gregorjevo in valentinovo enaka praznika, ki se slavita 14. februarja. Gregorjevo se praznuje 12. marca, na god svetega Gregorja.

Za razliko od valentinovega, je gregorjevo slovenska šega, torej praznik predvsem slovenskega izvora. Po starem koledarju je bil 12. marec prvi pomladni dan, zato gregorjevo simbolično predstavlja prihod pomladi in dneve, ki prinašajo več svetlobe.

»Dan, ko se ptički ženijo«

Ker je po ljudskem izročilu to dan, ko se ptički ženijo, je praznik povezan tudi z zaljubljenci, zato mu velikokrat pravijo slovensko valentinovo.

Povezan je z več običaji. Nekoč je veljalo, da se morajo na ta dan dekleta ozreti v nebo, ker naj bi prva ptica, ki bi jo zagledale, naznanjala, kakšnega moža bo dobila. Prav tako se še danes po rekah in jezerih spušča tako imenovane gregorčke – plovila s svečkami.

 

Valentinovo in gregorjevo sta torej praznika, ki bi morala biti proslavljena v znamenju preživljanja lepih trenutkov in praznovanja majhnih pozornosti – ne pa praznika, pri katerih se trudimo najti le popolno darilo.

Katerega pa ti praznuješ?

Prejšnji članekImaš fotografski potencial? Prijavi se na natečaj za naravoslovno fotografijo leta in se preizkusi!
Naslednji članekVR tehnologija zdravi avtizem

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.