Weinstein je kriv! Se bo izmazal kazni, ki mu grozi?

Sodišče v New Yorku je povedalo svoje. Harvey Weinstein, bivši producent in filmski mogul, je kriv. Obtožen zaradi več kot 70 primerov posilstva in nasilja, je od začetka januarja čakal na razsodbo. 12 članov porote je odločilo, da je kriv za 2 od 5 primerov, za katere se mu je sodilo v tem času.

»Weinstein je krvoločen, serijski spolni plenilec, ki je uporabil svojo moč za nasilje, posilstva, trike, ponižanje in tišino svojih žrtev.«

Obtožen je bil za spolni napad prve stopnje nad Miriam Haley. Obtožen je bil za posilstvo tretje stopnje nad Jessico Mann. Porota, ki jo sestavljajo 7 žensk in 5 moških, je 5 dni sestavljala svoj odgovor. Weinstein bo v priporu ostal do 11. marca, ko bo uradno obtožen. V priporu bo ostal kljub ugovorom na njegovo zdravje, ki je vidno oslabljeno.

Grozi mu 5 do 25 let zapora za spolni napad in 18 mesecev do 4 leta zapora za posilstvo. Poroti se je zahvalil glavni sodnik James Burke: »Hvala za vašo skrb, pozornost in koncentracijo, ki ste jo namenili temu primeru. Zdaj lahko zapustite dvorano.«  To je bil vrhunec dolgemu, čustvenemu sojenju, ki se je začelo 6. januarja.

Porota je odločila, da je kriv 2 obtožb. Pri ostalih treh so ga razglasili za nedolžnega. To so bili primeri posilstev v prvi in drugi stopnji. V New Yorku je lahko oseba obtožena t.i. plenilskega posilstva le v primeru, da ga porota spozna za krivega posilstva in napada še v več kot le enem primeru.

Harvey Weinstein
Harvey Weinstein

Se bo izmazal?

»Razočarani smo. Vedeli smo, da smo zaostajali s 35-0, na prvi dan sojenja. Člani porote so k primeru pristopili z vsem znanjem kot ga lahko imaš. Ni bilo osebe, ki ne bi poznala imena Harvey Weinstein. Bitke še ni konec,« je povedala odvetnica Donna Rotunno. S pritožbo na obtožnico se bo primer še nekaj časa vlekel, a spremembe najverjetneje ne bo. Obstaja pa možnost spremembe kazni, ki se lahko zaradi slabega zdravja Weinsteina obrne v njegovo »dobro«, in ostane doma. Bomo videli.

»Weinstein je krvoločen, serijski spolni plenilec, ki je uporabil svojo moč za nasilje, posilstva, trike, ponižanje in tišino svojih žrtev.« je povedala odvetnica Joan Illuzzi-Orbon, ki je branila žrtve.

Seveda v tem primeru, ne smemo pozabiti na primere v Los Angelesu. Tam mu sledi sojenje za 6 obtožb posilstva in napada. Kako se bo izšlo v tistih primerih, bomo videli v naslednjih mesecih. Primer Weinstein je tako odlična novica in slaba obenem. Zdaj smo lahko videli, da lahko še tak mogotec kot je Weinstein, doseže klavrn konec.

Obenem pa je spoznan za krivega pri le dveh primerih od več 70. Čeprav ne moremo biti prepričani, ali so vsi ti primeri resnični, lahko vidimo kako hitro bi lahko bil nedolžen. Več o začetku sojenja in samih primerih, si lahko prebereš v članku Začetek sojenja predatorju.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekUmrla Katherine Johnson, dolgoletna sodelavka NASE in vzor ženskam v znanosti
Naslednji članekJaponska odobrila prvo povratno misijo na Mars
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.