Japonska odobrila prvo povratno misijo na Mars

Spacecraft
Foto: 3DSculptor iz iStock

Nazaj bo prinesla vzorec Marsove lune

JAXA, japonska vesoljska agencija, nadaljuje s prvo misijo svoje vrste, ki bo raziskala dve luni Marsovega sistema, Phobos in Deimos. Če bo šlo vse po sreči, se bo Misija Martian Moon Exploration (MMX) na Zemljo vrnila s prvim vzorcem Marsove Lune. Povratek je predviden do konca tega desetletja.

Japonska vlada je prejšnji teden tudi uradno odobrila razvojno fazo misije MMX. To pomeni, da bodo znanstveniki, ki na njej sodelujejo, usmerili pozornost v gradnjo strojne in programske opreme, potrebne za to pionirsko pot na Rdeči planet in nazaj. Vesoljsko plovilo bo začelo misijo z enoletnim kroženjem okoli Marsa, nato pa bo pozornost usmerilo na par njegovih lun.

Marsove lune so velikega pomena za znanstveno skupnost

To pa zato, ker je njihov nastanek vir številnih razprav. Fobos in njegov manjši sorodnik Deimos imata izgled asteroidov in sta morda del asteroidnega pasu, ki jih je gravitacija Marsa povlekla navznoter v svojo orbito. Alternativna teorija je, da sta nastali kot posledica velikega trka z Marsom. Kakorkoli že, znanstveniki pričakujejo, da bosta luni služili kot dragoceni časovni kapsuli, polni starodavnih materialov, ki jih je Mars izpuščal v milijardah let. Naj bi ponujale vpogled v oblikovanje teles in vodni potek znotraj marsovskega sistema.

MMX CG|火星衛星探査計画(MMX)CG

Vesoljsko plovilo MMX Japonske agencije bo uporabljalo 11 instrumentov na krovu za preučevanje Phobosa in Deimosa iz orbite. Vendar se bo nato tudi približalo in za nekaj ur pristalo na Phobosu. Tam bo zbralo vzorce za na Zemljo, podobno kot japonsko vesoljsko plovilo Hayabusa2. Ta se trenutno vrača domov z vzorcem iz asteroida Ryugu.

Hayabusa2 je s površine pobral le droben vzorec, težak 0,1 g, MMX pa ima cilj pobrati do 10 g težak vzorec. To bo storil s pomočjo instrumenta, ki bo zajel vzorec 2 cm globoko iz površine in ga odnesel nazaj na Zemljo. Če bo uspešen, bo zaznamoval prvo povratno potovanje do Marsa.

Pri projektu sodelujejo glavne vesoljske agencije

Misija je mednarodne narave, saj JAXA sodeluje z naslednjimi agencijami: NASA (ZDA), ESA (Evropa), CNES (Francija) in DLR (Nemčija).

Jaxini inštrumenti vključujejo teleskopsko ozkokotno kamero za podrobno opazovanje terena, širokokotno kamero za prepoznavanje hidracije mineralov in organskih snovi, laserski višinomer LIDAR, senzor za nadzor prahu in analizator masnega spektra za preučevanje nabitih ionov okoli lun. Vsebuje še napravo za vzorčenje, povratno kapsulo za vzorec, ter senzor za nadzor radiacije.

NASA je prispevala spektrometer gama žarkov in nevtronov za pregled elementov, ki sestavljajo marsovske lune. Izdelala je tudi pnevmatsko napravo za zbiranje vzorcev.

CNES dela na infrardečem spektrometru, ki lahko prepozna mineralno sestavo. Z DLR sodeluje pri oblikovanju roverja, ki bi lahko raziskoval površino Phobosa. ESA pomaga pri komunikacijski opremi, potrebni pri misiji.

Predvideni stroški misije dosegajo 417 milijonov dolarjev

Drug vidik misije je razmisliti o prihodnji človeški bazi na tem območju. Z obiskom Marsa in njegovih lun bo vesoljsko plovilo MMX demonstriralo tehnologijo, potrebno za vstop v gravitacijsko polje Marsa in izhod iz njega. Potem pa še pristanek in prečkanje površine majhnega telesa z nizko gravitacijo ter uporabo znanstvenih instrumentov. Poleg tega bo misija ocenila tudi sevanje, na katerega bo naletela. To sicer ostaja eden ključnih dejavnikov za prihodnje misije na Marsu.

»Človeštvo lahko realistično raziskuje površine le nekaj vesoljskih teles, Phobos in Deimos pa sta na tem seznamu,« ugotavlja glavni znanstvenik NASE Jim Green. »Njihov položaj v krožnici okoli Marsa jih naredi za glavni cilj, ki ga bodo ljudje najprej obiskali, preden pridejo na površje Rdečega planeta, vendar bo to mogoče šele, ko bomo izvedeli končne rezultate MMX misije.«

Misija MMX je predvidena za lansiranje leta 2024, na Mars pa naj bi prišla leta 2025. Odhod je predviden leta 2028, če bo šlo vse po načrtih, pa se bo plovilo z vzorcem vrnilo na Zemljo septembra leta 2029.

Prejšnji članekWeinstein je kriv! Se bo izmazal kazni, ki mu grozi?
Naslednji članekNajboljši telefoni za fotografiranje po mnenju uporabnikov

1 komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.