YouTube nas (na žalost) osrečuje bolj kot …

Gledanje YouTuba
Gledanje YouTuba, na sliki YouTuber Nikocado Foto: on morenikocado

Raziskava Univerze v Essexu je odkrila, da ljudje menijo, da jih lahko gledanje spletnih zvezd, kot so Zoella, KSI in PewDiePie, bolj razveseli kot pa znanci s šibkimi vezmi – kot so sosedje ali sodelavci.

Gledanje YouTube posnetkov zvezdnikov

Dr. Veronica Lamarche z Oddelka za psihologijo je tako ugotovila, da se ljudje ob izmišljenih likih počutijo všečne, spoštovane in razumljene. Študija predlaga opazovanje spletnih zvezdnikov, ki ponujajo pozitivno okrepitev – kljub temu, da se ne morejo odzvati. Dr. Lamarche upa, da bo raziskava osvetlila vlogo, ki jo imajo ti odnosi, znani kot parasocialni, v družbi, ko se družbeni mediji razvijajo.

»Parasocialni odnosi so pomemben del naše psihološke zbirke orodij, ko gre za občutek, da imamo zunaj ljudi, ki so nas sposobni potrditi in podpreti v času stiske, tudi če se z njimi v resnici nikoli ne moremo srečati,« je dejala dr. Lamarche. »To ni zadnja možnost za zelo mlade ali osamljene med nami – v naših študijah so ljudje vseh starosti poročali, da se počutijo, kot da so močno povezani z vsaj enim izmišljenim likom, zvezdnikom ali spletno osebnostjo, ki je še nikoli niso srečali.«

Študija

V treh študijah so preučevali več kot 1080 ljudi, da bi ocenili, kako dojemajo parasocialne odnose. Večina udeležencev – 52 odstotkov – je izjavila, da imajo močan parasocialni odnos, 36 odstotkov pa jih je reklo, da se počutijo blizu Youtuberju.

Pregledali so ljudi s povprečno starostjo 36 let v Veliki Britaniji in Ameriki ter ugotovili, da verjamejo, da lahko enostranska prijateljstva izpolnijo čustvene potrebe na načine, ki odražajo tradicionalne odnose.

Ti namišljeni odnosi z nekom, ki ga še nikoli niso srečali, ali z izmišljenim likom, so bili videti kot učinkovitejši pri izpolnjevanju njihovih čustvenih potreb kot poznanstva ali podobne šibke vezi.

Vendar so bili močni dvostranski odnosi – kot je romantično razmerje ali zelo tesno prijateljstvo – dosledno obravnavani kot najučinkovitejša povezava za izpolnjevanje čustvenih potreb.

Dr Lamarche je dodala: »Ljudje naravno verjamejo, da so njihovi najbližji odnosi najboljši način za izpolnitev njihovih čustvenih potreb. Vendar, ko so bili ljudje pozvani, naj razmislijo o nedavnem času, ko je nekdo od bližnjih prizadel njihova čustva, so nekateri ljudje postali še bolj prepričani, da se bodo njihove parasocialne vezi lahko odzvale na njihove potrebe.«

VIRScienceDaily
Prejšnji članekAfroditin tek v Rogaški Slatini je vključil tudi malčke
Naslednji članekPriljubljena aplikacija se draži, kaj to pomeni za slovenske uporabnike?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.