Youtube: Temna plat

Težko si predstavljamo dan brez Youtuba. Ko si na WC školjki, te zabava s starimi Vine kompilacijami, ko si na sprehodu ali pa troli, ti podari dar neomejene glasbe po tvoji izbiri in nekateri spremljajo svoje najljubše Youtube zvezde za lahko noč. A ta priljubljena platforma, ki je omogočila številnim slavo in uspeh, ima tudi temačno plat, ki je ne vidimo vsak dan.

Izkoriščanje otrok

Za marsikaterim »kjut dojenček« videom na Youtubu, stoji pohlepen starš, ki izkorišča svojega otroka za denar in slavo. Kanali, katerih vsebina so večinoma family blogs, postajajo vse bolj popularni, a hkrati se odmika zavesa in prikazuje vse odvratne strategije nekaterih ljudi, ki bi radi na hitro zaslužili na račun svojih otrok.

Izsek iz

Zakon je že posegel v kanale, ki naj bi imeli oporečno vsebino, na primer DaddyOFive (175 milijonov ogledov) in Fantastic Adventures (250 milijonov ogledov), kjer so ugotovili nešteto primerov zlorabe otrok. Mama, ki je vodila Fantastic Adventures kanal, naj bi svoje otroke špricala s solzivcem in jih zapirala v omaro, če so pozabili scenariji »spontanega« videa. In to nikakor ni osamljen primer.

Dekle si hladi modrico okoli oči

Skrito gnezdo pedofilov

Varnostne agencije vse bolj preiskujejo temno omrežje in zapirajo vse več spletnih strani in forumov, kjer se zadržujejo pedofili. A malo kdo ve, da se mnogo pedofilov skriva na nedolžni platformi Youtube. Marsikdo se začudi, ko sliši to dejstvo, saj verjamemo, da ima Youtube strogo kontrolo nad tem, kar se objavi.

Napis: Neprimerna vsebina

Čeprav drži, da kakršno koli pornografsko vsebino Youtube takoj odstrani, se spet vrnemo na prejšnji podnaslov. Videi, v katerih nastopajo otroci, so neverjetno popularni in starši jih zato nadvse radi objavljajo.

Zakaj so tako popularni, se je spraševala tudi neka mama iz Braziliji, ko je video, ki ga je objavila njena desetletna hči, dosegel preko 400.000 ogledov. Video ni bil nič posebnega, na njem sta se njena hči in njena prijateljica igrali v bazenu.

Animacije prikazuje kako oseba z miško klikne

Težko si predstavljamo njeno grozo, ko je dognala, zakaj je video dveh deklic v kopalkah tako priljubljen na platformi, ki od obiskovalcev ne zahteva nobenega resničnega podatka o identiteti. Takšnih videov je ogromno in žalostno je tudi dejstvo, da nekateri objavljajo videe otrok v športni ali kopalni opravi zgolj za privabljanje pedofilov, ki prinašajo oglede in s tem dobiček.

Deklica si prelepi usta z lepilnim trakom

Youtube je že reagiral in tako onemogočil komentarje na takšnih videih, saj so pedofili pod videi puščali časovne zaznamke, ki so pomagali drugim pedofilom najti tisti del videa, ki naj bi bil najbolj »zanimiv«. A to nikakor ni ustavilo problema.

Youtubov algoritem takšne videe avtomatsko predlaga ljudem, ki so v preteklosti iskali tako vsebino na platformi. Tako Youtube zabeleži srhljivo visoko število iskanj: »mlada punčka joga« in »mlada punčka telovadba v krilu«. Vseeno lahko verjamemo, da Youtube obravnava problem resno in se ga tudi loteva v vsej svoji moči.

Oseba briše svojo spletno zgodovino

Nevarnost na delovnem mestu

Youtube daje mnogim mladim talentom priložnost, da s svojo kreativnostjo dosežejo prepoznavnost, uspeh in bogastvo. Mladi talenti velikokrat zapustijo svoje youtubersko gnezdo in poletijo do Hollywooda.

Drugi zaženejo svoje znamke, Youtube želi celo postati konkurenca Netflixu in ponuja ogled epizodičnih vsebin. Za razliko od antičnega Youtuba, se današnjim youtuberjem kar lepo godi. A te priložnosti prinašajo kopico nevarnosti.

Logan Paul zagrozi: Prihajam pote Bieber

Slavni youtuberji, kakor so na primer brata Paul, Pewdiepie in James Charles, so velikokrat deležni obleganja in zasledovanja svojih oboževalcev. Ljudje prihajajo pred njihov dom in jih oblegajo v upanju selfija, podpisa ali poklona. Verjamemo lahko, da je to sila neprijetno, saj mnogo youtuberjev nima privatnega življenja. A nekaterim oboževalcem tudi taka vsiljivost ni dovolj.

Izrezek iz serije

Christina Grimmie je bila glasbenica, ki je svojo glasbo objavljala na Youtubu. Junija 2016 je Christino na njenem koncertu ustrelil 27–letni oboževalec. Umrla je zaradi strelne rane v glavo. Morilec je nato sodil še sebi. Christina ni edina slavna oseba iz platforme Youtube, ki je tragično končala.

Me Singing - "Titanium" by David Guetta feat. Sia - Christina Grimmie Cover

Slava in uspeh pa tudi izzove mnogo drame in škandalov, saj so nekateri Youtube spremenili v pravo poslovno pot. Tako se med youtuberji ves čas vnemajo verbalni spopadi, obtožbe, zahrbtnosti in celo spopadi. Situacija je tako huda, da so nastali Youtube kanali, ki se ukvarjajo samo z Youtube dramo oziroma »spilling the tea«. Tak stres ni najboljši za mentalno zdravje ustvarjalcev.

Voditeljica oddaje: Spill the tea, sis!

Youtube je sicer nov način, kako ljudje zaslovijo in zaslužijo, a že sledi temačni poti Hollywooda. Pedofilija, izkoriščanje otrok in nevarnosti dela v taki industriji so vsakdanjik v Hollywoodu in takšne pasti postajajo vse bolj pogoste tudi na Youtubu. A tu se srhljive plati Youtuba ne končajo. O skrivnostih YouTuba bomo zagotovo še pisali.

Prejšnji članekGlina – naravna, zdravilna in čudovita
Naslednji članekKako postati influencer

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.