Glina – naravna, zdravilna in čudovita

Glina je v kozmetiki izredno visoko cenjena. Ker nase veže nečistoče, je namreč idealna izbira za različne izdelke. S proizvodnjo lastnih glinenih izdelkov se ukvarja tudi Tina Avguštin, ki je najbolj znana kot Tina glina. Njena linija izdelkov Clay Ritual je pričarala nasmeh na obraz že marsikoga. Popolnoma naravni in ročno izdelani izdelki so dobrodošli v prav vsaki kopalnici. Z nami je poklepetala o začetkih svoje poslovne poti, glinenih vilinčicah in pitju gline.

Ukvarjanje z glino je družinska tradicija. Kako si prišla na idejo, da bi to spremenila v svoj posel in začela s proizvodnjo naravne kozmetike?

Moja zgodba se je začela nekje vmes…. Res je, da sem se rodila v družino, kjer je glina prisotna že več kot 60 let, vendar si kot otrok nikakor nisem predstavljala, da bom kdaj imela svojo kozmetično linijo glinenih izdelkov.

Prejšnje generacije glini za zdravstvene in lepotne namene niso posvečali tako velike pozornosti, saj niti ni bilo velikega povpraševanja. Če je kdo potreboval kakšno kepo gline, smo jo z veseljem podarili, ostalo glino, ki je primerna za lepoto in zdravje pa smo oddajali drugim. Le naša babi je imela vedno pospravljen kakšen kozarček gline v prahu in vedro glinenih oblog, ki jih je uporabila za različne težave.

Tina stoji pred reko

Mislim, da se je vse skupaj začelo med študijem, ko sem opravila prvo šolo masaže. Po njej sem bila tako rečemo »pečena«. Delati sem začela kot študentka v različnih salonih, spa centrih in zdraviliščih, kjer se je znanje terapij, masaže, nege in uporabe gline stalno prepletalo –  v vsaj enem tretmaju so ponujali nekaj v povezavi z glino. Glina med nego obraza, glina pri oblikovanju telesa, glina pri razstrupljanju, glina pri protibolečinski terapiji, glinena kopel v zdravilišču, itd. In na tem mestu se je vse povezalo v celoto. Spoznala sem, da imamo prav to glino, ki jo vsak dan uporabljam v salonu – doma! Zato sem se po uspešno zaključenem študiju (sem univerzitetno diplomirana organizatorka), vpisala v kozmetično šolo, kjer sem poleg izkušenj v salonu pridobila ogromno znanja tudi iz področja kozmetičnih izdelkov. Poleg tega sem pridobila tudi NPK poklic za klasično masažo telesa in NPK refleksoterapija, ter se udeležila cel kup dodatnih izobraževanj s področja limfne drenaže, anticelulitne masaže, pomlajevalne nege obraza itd.

Z veliko podporo družine (in mojega partnerja Miha) sem pričela razvijati zgodbo s Clay Ritual kolekcijo: kozmetični izdelki, ki vsebujejo našo SLOVENSKO  bogato glino in delujejo izjemno terapevtsko. Raziskovanje, preizkušanje, analize, testi, varnosti certifikati in kemijske formule so tako postale moj vsakdan.

Od kje ideja za vilinčice, ki krasijo tvoje izdelke?

Prva glinena vilinčica je nastala, ko sva se z Mihom odločila, da bova prizemljeni glineni kozmetiki podarila krila. Še danes se spominjam, ko sem Nini (moji oblikovalki) poslala mail, v katerem je bila narisana punčka s trakom v laseh, poleg pa napisano, da si želim imeti vodne barve na beli podlagi. In ko mi je poslala prvo glineno vilinčico Grey, sem bila zaljubljena. To je bil dan, ko je svet dobil še eno izmed pravljičnih bitij. Poleg gozdnih vil, gorskih vil, morskih vil, smo dobili še glineno vilo – glineno vilinčico.  In ko pomislim, koliko nasmeškov je že narisala in koliko dni polepšala marsikomu, sem na njo tako zelo ponosna.

Različni izdelki iz gline

Kako pride do nastanka novega izdelka in kdo pri tem sodeluje?

Najprej se v meni porodi ideja. Želja. Navdih. Imen je lahko mnogo. Sama mislim, da je to intuicija. Nato pričnem o tem izdelku razmišljati. Zakaj ga potrebujem. Kako bi mu dala ime, kakšna je sestava, kje so prednosti. Kakšna je njegova inspiracija, barve, kamenčki itd. Ko imam v glavi skoraj celotno sliko, jo najprej predstavim mojemu partnerju Mihi. S prvo formulo, ki jo ustvari, nato gradiva dalje. V povprečju se naredi med 10-50 poskusov, preden pridemo do meni najljubšega. Sedaj je na vrsti testiranje – družina, sosedje in prijatelji. Vsi pridejo prav pri testiranju, komentiranju in predlaganju izboljšav. Čisto na koncu sledijo potem še kemijske ocene varnosti, oblikovanje, prijava izdelka in ostala dokumentacija. Natooo pa šele oglaševanje. ? Je celoten proces.

Malo ljudi pozna ritual pitja gline, saj jo večinoma uporabljamo le v kozmetiki. Za kaj je pitje gline koristno in komu jo priporočaš?

Res je. Glina – pod to besedo lahko vsak najde svoj pomen. Ko sem začela glino predstavljati po Sloveniji, je bila to zelo zanimiva izkušnja ravno zaradi tega, ker si je vsakdo predstavljal glino – po svoje! In tako je tudi prav – glina se lahko uporablja v različne namene in je zato prisotna na tem čudovitem planetu. Zato si lahko predstavljate začudene obraze ljudi, ko jim povem, da lahko glino tudi pijemo! 🙂 Nato je sledilo vprašanje: in kakšna je ta čudežna glina ter zakaj jo pijemo.

Zato da očistimo organizem strupov, toksinov in težkih kovin. Več o tem tukaj : https://glina.si/blog/pogosta-vprasanja-o-pitju-gline/

Pri uporabi embalaže skrbiš tudi za okolje, saj za 5 vrnjenih embalaž ponujaš gratis masko za obraz. Je skrb za okolje nekaj, na kar si že od začetka dajala poudarek?

Tako je. Moj velik cilj je izdelovati kozmetiko, ki bo okolju prijazna. In zato čisto vse misli trenutno usmerjam v to, da naredim okolju prijazno tudi embalažo. V testiranju imamo že nekaj različnih možnosti, ampak morajo zdržati cel kup mojih zahtev, zato sem zaenkrat naredila največ, kar je mogoče: Dogovorila sem se z našimi dobavitelji lončkov, ki so vsi iz Slovenije (in s tem že pripomorem delček k ustvarjanju okolju prijaznega transporta – kajti ni dolgega transporta iz Kitajske), da nam omogočajo recikliranje in tako lahko kljub plastični embalaži poskrbimo, da naredimo nekaj lepega za okolje! Vse lončke se namreč uporabi ponovno ali pa se jih preoblikuje v lončke za rožice.

Grafika za zastonj masko ob vračilu 5 praznih posodic

Kakšne izdelke imaš še v načrtu, nam lahko zaupaš, na čem trenutno delaš?

Moja prihodnost. Uffff… Imam toliko idej, da sploh ne vem, če imam dovolj časa vse to uresničiti! Predvsem novih izdelkov. Glina je tako super vsestranska, da mej ni. To je tako, kot bi pred mano postavili kos gline in rekli, naj nekaj oblikujem… Kje naj začnem???

Imaš kakšen nasvet za mlade glede uspeha v poslovnem svetu in razvijanja lastnih idej?

Imam – vztrajaj. Slej ko prej bo prišel dan ali situacija, pri kateri bi raje odnehal. Ne odnehaj. Vztrajaj. Prespi. Poskusi drugače. Če ne gre, še enkrat prespi. Vredno je. ?

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.