V petek bo viden polsenčni mrk Jagodne polne lune

Petkova polna luna, znana tudi kot Jagodna luna, ki je dobila ime po času, ko zorijo jagode, bo osvetlila nočno nebo na večini zahodne poloble. Drugje po svetu pa bodo priča še nečemu. V večjem delu vzhodne poloble bo polna luna v petek (5. junija) polsenčnem luninem mrku, kar pomeni, da bo jagodna luna videti temna in srebrna.

Točen trenutek polnosti se bo zgodil ob 21:12 po srednjeevropskem času v petek. Pri nas bi morali delni sončni mrk opaziti ob luninem vzhajanju. Tisti na južni polobli, vključno z Afriko, Avstralijo ter Srednjo in Južno Azijo, bodo polmesečni lunin mrk videli v celoti. Medtem, ko bodo na vzhodni obali Južne Amerike delni mrk prav tako videli ob vzhajanju.

Območja, ki bodo videla delni ali popoln lunin mrk.
Območja, ki bodo videla delni ali popoln lunin mrk.

Obstajajo tri vrste luninih mrkov, ki se lahko zgodijo le med polno luno. Med popolnim luninim mrkom, ko Luna prehaja neposredno skozi polno senco Zemlje (ali umbro), se luna zdi krvavo rdeča, obarvana z Zemljinimi sončnimi vzhodi in zahodi. Med delnim luninim mrkom umbra zatemni le del polne lune, zaradi česar se del lune zdi temnejši od ostalih.

NASA | Lunar Eclipse Essentials in 3D

 

Če želite opazovati mrk v živo, si ga oglejte skozi virtualni teleskop, ki bo ta polsenčni lunin mrk opazoval iz Rima.

Nebesna predstava pa se tu ne konča. Dva tedna pred ali po luninem mrku se zgodi tudi sončni mrk. V tem primeru se bo kolobarjasti sončni mrk – ko je luna neposredno med soncem in Zemljo – zgodil 21. junija.

VIRLive Science
Prejšnji članekStarega kruha ne meči stran, raje ga predelaj v čudovite jedi!
Naslednji članekGlina – naravna, zdravilna in čudovita

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.