Z julijem bolj zapleteni spletni nakupi

S prvim julijem bodo na območju celotne Evropske unije vsi spletni nakupi do 150 evrov obdavčeni z DDV-jem, piše MMC. V Sloveniji bo morda prišlo do zamika, ker državni zbor še ni sprejel novele zakona o DDV-ju.

Evropska direktiva, sprejeta pred štirimi leti, naj bi zaščitila spletne trgovce v Evropski uniji, saj so bili v neenakovrednem položaju v primerjavi z azijsko konkurenco, po brexitu pa tudi z Združenim kraljestvom. Evropska unija naj bi po nekaterih ocenah izgubila sedem milijard evrov javnih prihodkov zaradi množičnega spletnega nakupovanja iz tretjih držav. Uvozni DDV obračun bo po stopnji, ki jo ima posamezna država članica EU (Slovenija jo ima 22 odstotkov). Zgornja meja vrednosti pošiljk, za katero bo treba plačati zgolj DDV, je 150 evrov. Dražje pošiljke pa bodo tudi ocarinjene.

»Novo obračunavanje DDV-ja bo veljalo za vse pošiljke, prejete po 1. juliju 2021 (ne glede na to, ali je bila pošiljka naročena/odpremljena pred 1. 7. 2021). Za vse pošiljke, ki bodo v Evropski uniji prijavljene po 1. 7. 2021, bo torej treba obračunati DDV,« opominjajo na finančni upravi za MMC in dodajajo, da bodo priložnostne pošiljke z brezplačnim blagom, namenjenim izključno osebni uporabi, ki jih ena fizična oseba pošilja drugi fizični osebi v vrednosti do 45 evrov, še vedno oproščene plačila carine in DDV-ja.

Stroški za obračun DDV-ja

Po navedbah Pošte Slovenije, bo cena uvoznega carinskega postopka za pošiljko do 22 evrov enaka ceni izvedbe postopka za pošiljke do 150 evrov, če bo uporabnik prek spletnega obrazca in sistema Pošte Slovenije za vlaganje enotnih carinskih deklaracij sam dopolnil potrebne podatke o pošiljki. Cena postopka bo znašala 2,50 evra z DDV-jem.

V Sloveniji novo obračunavanje julija morda še ne bo veljalo

Zaradi razmerja poslanskih glasov koalicije in opozicije v državnem zboru, je bil najprej zavrnjen sprejem te novele po hitrem postopku, zdaj se sprejema po rednem postopku. Zaradi odpovedi redne majske seje državnega zbora pa ni bil potrjen njen dnevni red. Če poslancem ne bo uspelo prenesti evropske direktive v slovensko zakonodajo do 1. julija, nova pravila glede obračunavanja DDV-ja za poštne pošiljke v Sloveniji še ne bo veljala.

Spremembe tudi na področju Evropske unije

Če se bo prodajalec v državi Evropske unije vključil v posebno ureditev za prodajo blaga na daljavo, bo DDV obračunan po stopnji, ki velja v državi prejemnici. To pomeni, da bi bilo blago iz Avstrije v Sloveniji za dva odstotka bolj obdavčeno, saj ima ta naša soseda 20-odstotni DDV, Slovenija pa kot že napisano 22-odstotni DDV.

Prejšnji članekDelo na domu ali preureditev delovnih prostorov?
Naslednji članekIz Blejskega jezera odstranili pol tone odpadkov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.