Iz Blejskega jezera odstranili pol tone odpadkov

Društvo za podvodne dejavnosti Bled je pod okriljem Slovenske potapljaške zveze izvedlo zdaj že tradicionalno 28. čistilno akcijo Blejskega jezera in njegove okolice. Več kot 50 prostovoljcev je letos 22. maja odstranilo približno pol tone odpadkov, med katerimi so se znašli prometni znaki, gume in kolesa. Iz jezera so odstranjevali tudi tujerodno školjko potujočo trikotničarko, s čimer so prispevali k uravnoteženosti jezerskega ekosistema.

Pobuda za čistilno akcijo

Slovenija spada med zelo vodnate države, ki pa ima poleg presihajočih jezer le dve večji naravni – Bohinjsko in Blejsko. Blejsko jezero s svojim znamenitim otočkom pritegne številne obiskovalce, ki pa v jezero in njegovo okolico pogosto nepravilno odvržejo odpadke. Ravno zaradi tega Društvo za podvodne aktivnosti Bled pod okriljem Slovenske potapljaške zveze v sodelovanju z Ribiško družino Bled, Občino Bled in Infrastrukturo Bled vsako leto organizira čiščenje Blejskega jezera in njegove okolice.

pobudniki za čistilno akcijo
Pobudniki čistilne akcije. Foto: Občina Bled

Pomembnost odstranjevanja odpadkov

»Akcija je pomembna, saj potapljači z njo naredimo zelo veliko, da je Blejsko jezero bolj čisto, še večji doprinos in prispevek akcije pa je sporočilo, ki ga prinaša. To pa je, da moramo prav vsi skrbeti za vode, da ne mečemo odpadkov vanje, kajti potapljači ne moremo nikoli pobrati toliko smeti, kot jih lahko ljudje zmečemo v vodo,« je dejal predsednik Slovenske potapljaške zveze Mitja Slavinec. Čiščenje odpadkov v naravi je namreč ključnega pomena, saj plastika v vodi razpada na vedno manjše delce. Te nato vstopajo v vodni krog in našo prehrano, pri procesu pa se sproščajo metan in drugi toplogredni plini.

Želja po zmanjšanem številu odpadkov

Pred čistilno akcijo je predsednik blejskega društva Janez Andrejc dejal, da upa, da bodo letos iz jezera potegnili manj odpadkov kot prejšnja leta. Lansko leto je bilo namreč na Bledu veliko manj obiskovalcev, kar bi lahko pomenilo manjši delež odpadkov. Ta želja se mu žal ni uresničila, saj so iz vode potegnili pol tone odpadkov, vendar pa iz blejskega jezera iz leta v leto odstranjujejo manj odpadkov.

odpadki
Odpadki iz Blejskega jezera. Foto: Občina Bled

Odstranjevanje invazivne školjke

Med čistilno akcijo so opazovali tudi invazivno tujerodno školjko trikotničarko, ki se je v jezero naselila iz kaspijskega vodnega bazena. »Gre za invazivno vrsto, ki nima naravnega sovražnika, zaradi česar zelo hitro razvija, njeno odstranjevanje pa je ključnega pomena za uravnoteženost jezerskega ekosistema,« je dejal Marko Gajić iz DPD Bled. Školjko so poskusili odstraniti, vendar niso mogli zatrditi, da so jo popolnoma iztrebili. Pojavila se je namreč na različnih koncih jezera, ki ga tedensko opazujejo in školjko ob takojšni zaznavi odstranijo.

Čistilna akcija Blejskega jezera velja za najstarejšo čistilno akcijo v Sloveniji. Udeleženci akcije si prizadevajo za ohranjanje naravnega vodnega bisera, predvsem zato, da ga bodo lahko občudovale in v njem uživale tudi prihodnje generacije.

Prejšnji članekZ julijem bolj zapleteni spletni nakupi
Naslednji članekKranj dobiva svoj filmski festival

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.