Za manj kot dva (kilometra) je avto doma

traffic jams in the city, road, rush hour
Foto: Kichigin iz iStock

Si vedel, da Slovenci skoraj 70 % svojih poti opravimo z avtomobilom? Si vedel, da je v dveh tretjinah voženj v vozilu le ena oseba? Vse te informacije prinaša 21. Evropski teden mobilnosti, ki bo potekal od 16. do 22. septembra po vsej Sloveniji. Letošnji poudarja pomen dobro povezanih skupnosti za dvig kakovosti bivanja, posebno pozornost pa tokrat namenja mladim. V ETM 2022 bo sodelovalo kar 96 slovenskih občin.

Evropski teden mobilnosti prinaša slogan »Trajnostno povezani«

Pobuda Evropskega tedna mobilnosti si prizadeva zmanjšati avtomobilski promet na fosilna goriva in spodbuditi prebivalce k uporabi trajnostne mobilnosti – hoje, kolesa ali javnega prevoza.

Prav zato pobuda letos opozarja na pomen dobro povezanih skupnosti, saj je ta pogoj za uspešnost katerekoli občine in za visoko raven kakovosti našega bivanja v njej. O kakovosti življenja v neki občini tako vse bolj odločajo dobra dostopnost do dobrin in storitev, zagotovljena mobilnost za vse družbene skupine, dobre povezave ter raznovrstnost alternativ osebnemu motornemu prometu.

Evropski teden mobilnosti 2022
Evropski teden mobilnosti 2022 Foto: on teden mobilnosti

Smo Slovenci sploh mobilni?

Slovenci smo izrazito avtomobilni. Skoraj 70 % vseh poti opravimo z avtomobilom in v dveh tretjinah osebnih vozil se vozi le ena oseba. Povrhu več kot 50 % voženj z avtomobilom opravimo na razdalji, krajši od dveh kilometrov. To je razdalja, ki bi jo lahko opravili peš ali s kolesom, prispevali k manjši gneči in zmanjšanju emisij iz prometa ter bili deležni pozitivnega vpliva tako na naše zdravje kot počutje. Zato si zjutraj, preden se odpravimo od doma, ponovimo izrek: »Za manj kot dva (kilometra) je avto doma.«

Kako bo potekal teden mobilnosti v Sloveniji?

Med 16. in 22. septembrom bodo občine prebivalce in obiskovalce povabile k udeležbi v raznovrstnih aktivnostih: organizirani bodo na primer kolesarski izleti, brezplačne popravljalnice koles, Dan brez avtomobila in Park(irni) dan, ponekod bodo razdaljo označevali celo Peš kažipoti. Vrtci in šole bodo najmlajše k hoji spodbujali z igrama Beli zajček in Kokoška Rozi, nekatere učence pa bosta do šole pospremila Pešbus in Bicivlak. Občine bodo predstavile tudi nove pridobitve, na primer izboljšave kolesarske infrastrukture, k sodelovanju pri načrtovanju pa bodo povabile tudi občane. Aktivnosti ETM se bodo marsikje prepletale z evropskim letom mladih, programi delavnic in dogodkov po vsej Sloveniji pa so na enem mestu zbrani na spletni strani tedna mobilnosti.

Evropski teden mobilnosti v Celju, ki je prikazal pešpoti
Evropski teden mobilnosti v Celju, ki je prikazal pešpoti Foto: on teden mobilnosti

Izjave pred začetkom Evropskega tedna mobilnosti

»Gradnja kolesarskih stez, rumenih pasov za javni potniški promet in vzpostavitve novih železniških povezav so le nekateri od ukrepov, ki trajnostno mobilnost delajo dostopnejšo za vse ter imajo za skupnost velik pomen. Projekti, kot je ETM, vztrajno dvigujejo zavedanje o pomenu aktivne mobilnosti,« je ob tednu, posvečenem trajnostni mobilnosti, dejal minister za infrastrukturo mag. Bojan Kumer, ob tem pa še poudaril pomen zelenega prehoda in trajnostnih naložb tako na občinski kot državni ravni.

»Najrazličnejši kazalniki so si enotni: dobra dostopnost do dobrin in storitev z različnimi oblikami trajnostne mobilnosti pomembno dviguje kakovost bivanja. Ponosni smo na rekordno udeležbo 21. ETM, ki kaže na dvig zavedanja o pomenu trajnostnih potovalnih navad in čistega okolja,« je poudarila mag. Polona Demšar Mitrovič, koordinatorka ETM na Ministrstvu za infrastrukturo.

Urednik portala Student.si

VIRteden mobilnosti
Prejšnji članekNačrt 5G omreženja za Slovenijo
Naslednji članek2 najbolj pomembni kozmetični storitvi
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.