Za nami je prvi dan cepljenja

Pa smo ga dočakali. Danes se je začelo cepljenje proti novemu koronavirusu. Prve odmerke so prejeli oskrbovanci in zaposleni v domovih za starejše, ki predstavljajo najbolj nevarna žarišča. Sledilo bo cepljenje zdravstvenih delavcev, kroničnih bolnikov in starostnikov, ki živijo doma. Do konca leta bo Slovenija prejela dovolj cepiva za 16.000 ljudi.

Prvi cepljeni

Med prvimi tremi so bili cepljeni upokojeni mariborski nadškof Franc Kramberger v domu starejših v Lenartu, Angelca Butenko na Fužinah in Jože Pelko v Rogaški Slatini. Starostniki v domovih za ostarele so nestrpno pričakovali začetek cepljenja, saj so ravno oni najbolj ogrožena skupina za okužbo z novim koronavirusom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vlada Republike Slovenije (@gov.si)

Trenutno bodo cepljeni tisti starostniki v domovih za ostarele, ki še niso bili okuženi z novim koronavirusom. Splošna javnost naj bi za cepljenje prišla na vrsto marca ali celo kasneje, razen če bosta odobreni cepivi drugih proizvajalcev. Starejši od 80 let, ki so doma, pa bi na vrsto lahko prišli že proti koncu januarja.

Precepljenost do julija

Danes in jutri se bodo cepili tudi delavci, ki delajo na oddelkih za intenzivno nego v bolnišnicah. V prihodnjih tednih bo na vrsto prišlo zdravstvo, ki cepivo nujno potrebuje. Januarja bo Slovenija prejela tedenske pošiljke po 16.000 odmerkov cepiva. Predvidoma naj bi se cepilo 1,2 milijona državljanov, in sicer do konca julija, s tem bi dosegli precepljenost prebivalstva. Do takrat pa se bomo morali še vedno držati preventivnih ukrepov.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vlada Republike Slovenije (@gov.si)

 Vsekakor je to izjemno dobra in spodbudna novica, saj se bližamo koncu pandemije. Drugi val pri nas traja že dolgo in bo za sabo pustil tudi številne posledice, zato moramo stisniti moči za še zadnji šprint pred ciljem, ko se bo življenje končno vrnilo v normalne tirnice. Do takrat pa nosi masko, peri roke in ostani doma.

 

Urednica revije Študent

VIRRTV
Prejšnji članekOld school vs. new age: so boljši zapiski na roko ali na računalnik?
Naslednji članekKomentar: Maršal Tvito vs. InstaPahor

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.