Old school vs. new age: so boljši zapiski na roko ali na računalnik?

Novo študijsko leto je že tu in s tem tudi večna dilema: naj zapiske pišem na roko ali na računalnik? Naj imam za vsak predmet svoj zvezek ali naj vse liste dajem v eno mapo? Naj obiskujem predavanja ali se da snov preplonkati? (hec). Letos, ko bomo še posebej izpostavljeni zaslonom, pa je umestno vprašanje: kateri je najučinkovitejši način za delanje zapiskov?

Na roko

Raziskave potrjujejo, da si s pisanjem zapiskov na roko delaš veliko uslugo, kajti v samem procesu pisanja si več zapomniš in se posledično več naučiš, brez da bi se dejansko začel učiti. Če pišeš na roko, veš, da je nemogoče, da bi si vse, kar reče profesor, zapisal. Zato si toliko bolj pozoren na poudarke in lažje že med procesom pisanja izluščiš, kaj je pomembno in kaj je odveč. Tvoji možgani so v ta proces bolj vključeni, kot bi bili sicer, in tako spodbudiš razumevanje snovi.

Na računalnik

Dejstvo pa je, da s tipkanjem ujameš več snovi in si hitrejši, posledično pa si tudi več stvari zapišeš. Ampak pomembno je vedeti, da v procesu tipkanja o snovi ne razmišljaš in zato snovi ne ponotranjiš, kot bi jo sicer. Tukaj gre upoštevati predvsem princip, da je kvaliteta več kot kvantiteta. Razen če imaš profesorja, ki zahteva, da znaš vsako najmanjšo podrobnost na pamet.

Rešitev?

Kako torej imeti super zapiske, brez da bi delal prevelike kompromise med količino zapisanega in zapomnjenega?

Reši se distrakcij – piši na roko

Najboljša rešitev je, da se preizkusiš v pisanju na roko. Na tak način se boš izognil distrakcijam, ki pridejo z uporabo računalnika in bolj boš skoncentriran na snov, ki jo profesor predava. Raziskave namreč kažejo, da študentje, ki zapiske delajo na računalnik, samo 60 % čada med predavanjem tipkajo zapiske, kar 40 % časa pa preživijo na spletnih straneh, ki nimajo veze s predavano snovjo.

Najprej natipkaj, potem prepiši

Če pa se vseeno bojiš, da boš s pisanjem zapiskov na roko zamudil kaj pomembnega, se posluži naslednje taktike: na predavanju zapiske tipkaj na računalnik, ko pa prideš domov, pomembne poudarke izpiši na roko in si tako naredi super izpiske, za katere si boš še kako hvaležen, ko bo izpitno obdobje trkalo na vrata. In to bo mnogo prej, kot se ti zdi!

Srečno!

Prejšnji članekKako sklanjati tuja moška imena?
Naslednji članekZa nami je prvi dan cepljenja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.