Za YouTube Shorts plačila do 10 tisoč evrov mesečno

YouTube bo »ustvarjalcem« na svoji platformi YouTube Shorts, plačal več tisoč evrov na mesec. Podjetje se je odločilo, da bo v tem letu spodbudilo ustvarjanje na aplikaciji, konkurenčni TikToku, in plačalo tistim, ki ustvarjajo. Ustvarjena je bila fundacija z več kot sto milijoni dolarjev. Na mesec bi lahko bili določeni plačati tudi več kot deset tisoč dolarjev.

YouTube Shorts fundacija za ustvarjalce

Fundacija bo pomenila veliko denarja za ustvarjalce na platformi, a izplačila niso samoumevna za vse. Veliko bo slonelo na priljubljenosti profila, številu ogledov, originalnosti in lokaciji tistih, ki gledajo posnetke. Vodilni so povedali, da bodo posnetki, ki bi bili iz drugih aplikacij, avtomatsko izključeni. Ne le posnetki, tudi ustvarjalec ne bo več na plačilni listi. Pomembna je tudi lokacija ustvarjalca, saj je za zdaj fundacija na voljo le tistim iz ZDA, Velike Britanije, Indije in Brazilije. Pojasnili so, da bodo to v prihodnosti razširili.

Ustvarjalci na YouTubu so plačani preko oglasov, ki se predvajajo med njihovim videom. Velik del plačila je tudi število ogledov, ki vpliva na količino plačila. Pri tako kratkih posnetkih, ki so doma pri Shorts, pa to ni možno. Kot so pojasnili, je neumno gledati polminutni oglas za pet sekund posnetka.

YouTube Shorts so vedno bolj priljubljeni posnetki
YouTube Shorts so vedno bolj priljubljeni posnetki

Spodbujanje avtorstva z denarjem

Plačilo bo vsekakor spodbudilo ustvarjalce pri ustvarjanju lastnih, avtorskih posnetkov. Vsaj tako je povedal Neal Mohan, eden izmed vodilnih pri tem aspektu YouTuba. »Naš cilj je, da omogočimo čim bolj raznoliko platformo za vse avtorje. Če želijo posneti enourni dokumentarec ali pa nekaj sekundni Short. To lahko zdaj naredijo pri nas,« je pred dnevi komentiral vse večjo priljubljenost kratkih videoposnetkov.

Avtorji bodo lahko plačani do višine 10 tisoč dolarjev na mesec. V tem letu bo fundacija poskrbela za 100 milijonov dolarjev sredstev, ki bodo razdeljena med ustvarjalce. Če bodo ti ustrezali pogojem seveda. Prvo plačilo je na vrsti že ta mesec.

Kaj točno so YouTube Shorts?

To lahko preveriš v spodnjem posnetku, ki je namenjen prav razlagi termina in posnetkov.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekAli vaša pametna ura zna vse to
Naslednji članekŠtipendije nemškega Bundestaga
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.