Zakaj avokado ni tako zdrav, kot misliš

Naslov zavaja? Mogoče. Avokado je dejansko poln vitaminov, mineralov, antioksidantov in vsega tega, za kar je hvaljen. Avokado je sadje in to zdravo sadje, uporabljeno na tisoče zdravih načinov.

Problem avokada je njegova popularnost. Z današnjo fitnes manijo se uvajajo novi trendi, mednje spada tudi ta eksotična zelena pojava. Njegova uporaba je bila priporočljiva, dokler je bila zmerna, današnja razširjena uporaba pa ni več tako zdrava. Avokado ni več le sadje, je družbeni, politični in okoljevarstveni subjekt.

Ljudje včasih pozabimo na ozadje, torej kaj vse se mora zgoditi, preden nekaj pristane pred našimi očmi. Na ta način radi spregledamo dogajanja na drugih koncih sveta. Naši trendi imajo lahko težke posledice za kraje, od koder ti izvirajo.

Kako avokado vpliva na eksotične kraje, kjer ga gojijo?

Širjenje plantaž

Rastlina avokadaS popularnostjo se veča povpraševanje in z njim izvoz avokada. Ker želijo proizvesti količino, skladno s trgom, širijo plantaže, na račun katerih je bilo posekanih že ogromno hektarjev gozdov. S takim razširjanjem popularnih sadežev se zanemarjajo razne avtohtone vrste, ki niso prioriteta proizvajalcev.

Mehika je največja izvoznica avokada. Leta 2018 ga je izvozila za 2.17 milijarde evrov.

Poraba vode

Avokado ni nikakršen rekorder, mnogo drugih pridelkov potrebuje še več vode, pa vseeno številke niso majhne. Za proizvodnjo enega kilograma avokada je potrebno več sto litrov vode. V Čilu je veliko te vode pridobljeno nezakonito, preko podzemnih kanalov iz rek in podtalnice. Posledica je pomanjkanje (pitne) vode za tamkajšnje prebivalce.

Prazne steklenice

Avokado ni postal slab ali nezdrav. Njegova uporaba ni prepovedana, vseeno pa je dobro vedeti, kakšne posledice nosijo naše navade.

Kaj meniš? Bo na tvojem jedilniku v prihodnje kaj manj avokada? Se boš pozanimal o njegovem izvoru?

Skica avokada

Prejšnji članekPospravljena hiša, pospravljena duša
Naslednji članekPOZOR: Danes je zadnji dan za drugi prijavni rok na fakultete!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.