Zakaj je Airbnb problem

Danes približno dva milijona ljudi na noč spi v posteljah, ki so jih rezervirali preko Airbnb-ja. Tako podjetje ni več le priročen način, na katerega se da prihraniti nekaj denarja na potovanjih. Je ogromna korporacija, ki je drastično spremenila stanje trga z nepremičninami po svetu.

Turisti vs. lokalni prebivalci

Lokalni prebivalci so zaradi Airbnb-ja prisiljeni v to, da s turisti tekmujejo za nastanitev. Ogromno lastnikov nepremičnin namreč raje oddajajo turistom, ker na ta način v krajšem času zaslužijo več. Osnovna razlika je v tem, da turisti pridejo za nekaj dni, prebivalci pa so tam na dolgi rok.

Študenti pozimi, turisti poleti

Marsikdo tudi kombinira: nekateri čez študijsko leto gostijo študente, poleti pa jih »vržejo ven« ter začnejo oddajati turistom. To nekaterim študentom odgovarja, ker tako poleti ne plačujejo, drugim pa ne, ker poletja ne želijo ali ne morejo preživeti pri starših. Da ne govorimo o vseh ostalih, ki poleti nimajo kam.

Selim se iz podstrešnega stanovanja

Nenavdušeni sosedje

Marsikateri stanovalec ni navdušen nad tem, da njegov sosed svoje stanovanje oddaja turistom. Ti namreč velikokrat povzročajo hrup in ostale nevšečnosti, ob vseh možnih urah se namreč vračajo v stanovanje.

Zaposlitev

Omembe vredno je tudi dejstvo, da Airbnb domačinom (razen lastniku in morebitnemu čistilnemu servisu) ne omogoča zaposlitve. Nima namreč recepcije, organiziranih obrokov, sobne strežbe in vsega drugega, kar ostali tipi nastanitev navadno ponujajo.

Čistilka
Za razliko od Airbnb-ja ostali tipi nastanitev nudijo delovna mesta domačinom.

Nezakonito delovanje

Veliko ljudi, ki na spletni strani Airbnb ponuja prenočitve, to počne ilegalno. Pravila se namreč od mesta do mesta razlikujejo. V New Yorku je na primer prepovedano oddajati celo stanovanje za manj kot 30 dni, pa mnogi to kljub temu počnejo. Veliko lastnikov stanovanj nima dovoljenja za oddajanje glede na državne zakone (mnogo primerov je v Barceloni). V Parizu mnogi oddajajo celo leto, čeprav se lahko tovrstne namestitve v turistične namene oddajajo le 120 dni na leto.

Kot vidiš, je Airbnb v marsikaterem pogledu problematičen. Glavni problem pa je to, da v več pogledih ogroža lokalne prebivalce. To lahko na lastni koži občutimo tudi Slovenci – na primer ljubljanski in koprski študenti, ki se soočajo s pomanjkanjem namestitve in vrtoglavimi cenami najemnin.

Prejšnji članekTop serije za binge-watching
Naslednji članekNasveti za Instagram: Na kaj biti pozorni in česa se izogibati?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.