Zakaj je socialni kapital tako pomemben?

Multiracial group of young people standing in circle and smiling at camera - Happy diverse friends having fun hugging together - Low angle view
Foto: Kar-Tr iz iStock

Ko pomisliš na besedo »kapital«, ti verjetno na pamet pade denar, ki je tako rekoč »sveta vladar«, sploh v kapitalističnem gospodarskem sistemu. Kapital pa se ne nahaja le v obliki denarja ali premoženja, ampak tudi v obliki ostalih procesov. Bi si mislil, da tvoji prijatelji zares predstavljajo kapital?

Kaj spada pod kapital in kaj pod socialni kapital?

Kapital, ki je del današnje družbe, se v grobem deli na 3 vrste: ekonomski kapital, kulturni kapital in socialni kapital. Tvoji prihranki in denarni viri oziroma sredstva, ki jih lahko neposredno spremeniš v denar, predstavljajo ekonomski kapital, ki ti je zagotovo že znan. Tudi leta tvojega šolanja niso zaman, saj tvoje znanje, veščine in izobrazba na različnih področjih prav tako predstavlja kapital, kulturni kapital, saj z njim lahko dosegaš svoje cilje in si v družbi izboljšaš položaj. Morda pa nisi pomislil, da so kapital tudi odnosi, ki jih imaš z drugimi ljudmi, to je socialni kapital.

Zakaj je socialni kapital tako pomemben?

Socialni kapital je vezan na mreže odnosov, ki jih imamo v družbi. Lahko ga merimo v obliki vezi, kot so družinske in prijateljske ali v povezavi s skupinami in organizacijami. Z našo interakcijo v družbi namreč prihaja do številnih pozitivnih učinkov, tako na individualni ravni kot tudi na skupinski ravni. Kot posamezniki smo z višanjem nivoja socialnega kapitala deležni večjega zaupanja, pomoči in sodelovanja. Njegovo pomanjkanje pa lahko vodi v izolacijo posameznika. Višji nivo socialnega kapitala v skupnostih pa pogosteje vodi do uspešnega reševanja izzivov, kot je na primer problematika onesnaževanja okolja. Krepitev socialnega kapitala tako privede do pozitivnih sprememb v družbi.

Cropped photo of three females best friends sitting around bonfire in casual clothes warming up and communicating, holding mugs with hot drinks, happy to be together outside in cold autumn evening
Foto: Shangarey iz iStock

Kako si lahko ustvariš socialni kapital?

Socialni kapital lahko ustvariš na več načinov, predvsem pa s kvalitetnimi socialnimi interakcijami, ki jih ustvariš z veliko ljudmi. Lahko se vključiš v krožke ali organizacije, ki se skladajo s tvojimi vrednotami in se boš tako hitro obkrožil z istomislečimi ljudmi. Socialnim interakcijam se ne izogibaj in bodi pozoren do drugih ljudi, njihov ugled pa si boš pridobil tudi z deljenjem svojega znanja in izkušenj z njimi.

Junior novinar

Prejšnji članekStorite to, da vam bo telefon še dolgo zvesto služil
Naslednji članekPrejemnice Jesenkove nagrade so Ema Pleško, Špela Borko in Nataša Poklar Ulrih

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.