Prejemnice Jesenkove nagrade so Ema Pleško, Špela Borko in Nataša Poklar Ulrih

Nataša Poklar Ulrih ob prejemu Jesenkove nagrade
Nataša Poklar Ulrih ob prejemu Jesenkove nagrade Foto: Željko Stevanić/IFP on uni-lj used under

Prejemnica Jesenkove nagrade za življenjsko delo prof. dr. Nataša Poklar Ulrih, meni, da je biti znanstvenik ali znanstvenica privilegij, saj je ob uspehih zadovoljstvo neprecenljivo. Kljub temu da to počneš s strastjo in ljubeznijo, pa ni enostavno, saj je v igri tudi veliko odpovedovanja. Zahvala pa se gre bližnjim, mentorjem, sodelavcem in kolegom.

Podelitev nagrad

Podelitev nagrad je potekala v zbornični dvorani rektorata Univerze v Ljubljani. Jesenkove nagrade so podelili po uvodnem nagovoru dekanje Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, prof. dr. Marine Pintar in po tem, ko je dvorano nagovoril podpredsednik Slovenske akademije za znanost in umetnost, akademik dr. Robert Zorec. Za glasbeno popestritev sta poskrbela študenta Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, podelitev Jesenkovih nagrad pa se je zaključila s podelitvijo priznanj fakultete.

Jesenkova nagrada tudi Emi Pleško za najboljšo diplomantko magistrskega študija

Nagrada je poimenovana po botaniku in genetiku Franu Jesenku, podeljuje pa jo Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani od leta 1973. Jesenkovo nagrado za življenjsko delo, ki je najvišje priznanje za pedagoške, raziskovalne in strokovne dosežke na področju biotehniških ved v Sloveniji, je prejela prof. dr. Nataša Poklar Ulrih. Prejemnica Jesenkove nagrade je bila tudi dr. Špela Borko, ki je prejela Jesenkovo nagrado za najboljšo diplomantko doktorskega študija in Ema Pleško, prejemnica Jesenkove nagrade za najboljšo diplomantko magistrskega študija.

O prof. dr. Nataši Poklar Ulrih

Prof. dr. Nataša Poklar Ulrih je raziskovalka in redna profesorica biokemije na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani ter je uvrščena med 2 % najbolj citiranih raziskovalcev na svetu, na svojem področju. Trenutno se osredotoča na vpliv fenolnih spojin na fizikalno-kemijske lastnosti bioloških molekul in s procesi stabilizacije in kapsulacije bioaktivnih spojin v realne sisteme. Njeno raziskovalno delo pa je že od začetka posvečeno proučevanju fizikalne biokemije in biokemije proteinov, zadnja leta pa tudi področju živilske biokemije in kemije.

Junior novinar

VIRUniverza v Ljubljani
Prejšnji članekZakaj je socialni kapital tako pomemben?
Naslednji članekOcena filma: Šazam! Bes bogov
Monika Martinc

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.