Ocena filma: Šazam! Bes bogov

Šazam: Bes bogov
Šazam: Bes bogov Foto: on imdb

Šazam! Bes bogov (Shazam! Fury of the Gods) je nadaljevanje filma Šazam! iz leta 2019. Čeravno ni bila to prava uspešnica za studio WB in DC univerzum, je David F. Sandberg dobil zeleno luč za nadaljevanje. Po filmu Črni Adam in zavedanjem, da prihajajočega Flasha ni potrebno šteti sem, se z labodjim spevom zaključuje določena era DC univerzuma.

Šazam! Bes bogov je podedoval najslabše studia Warner Bros

Drugi del Šazama bo večno zapisan v filmsko zgodovino kot film, ki je moral predprodukcijo, snemanje in postprodukcijo preživeti v nejasnosti ali bo DC univerzum še obstajal. Grozno obdobje za oboževalce likov iz tega sveta je rodilo tudi nekaj groznih filmov in trenutkov. Lanskoletni Črni Adam je zapisal konec tega obdobja, Šazam pa mora zaradi povezanosti glavnih junakov trpeti isto usodo. To še ni bila velika težava, če ne bi trpel tudi iste, celo slabše kvalitete.

Filmski navdušenci vsako leto januar pospremijo s pričakovanjem, da bo takrat opažen najslabši film leta. Letos, in kako leto poprej, ni bilo tako. Januar je presenetljivo nanizal kar nekaj hudo kakovostnih filmov, slabše pa nam pustil za februar in marec. Šazam! Bes bogov je žal med bogovi, ko govorimo o slabih filmih. Podobno in na trenutku slabše kot njegov predhodnik poseže po klišejih in slabi uporabi praktično vsega, kar ima na razpolago. Glede na zasedbo filma gledamo podobno grozo, kot smo ji bili priča s Filmom 43 pred nekaj leti. In dejstvo je, da je film slab. Ni kratkočasen, temveč v svojih 130 minutah poskrbi za nemalo količino dolgočasenja in zehanja. Kaj je krivo za to, ne vemo. Ker gre za Warner Bros nikoli ne bomo. Je kriv Peter Safran, Walter Hamada, David Zaslav ali celo The Rock aka. Dwayne Johnson? Gre za prevečkrat slišano zgodbo, zaradi katere trpijo filmi in kariere. Tokrat je bil na salamoreznici Šazam! Bes bogov. In utrpel hude poškodbe.

Zachary Levi v filmu Šazam: Bes bogov kot superjunak
Zachary Levi v filmu Šazam: Bes bogov kot superjunak Foto: on imdb

Igralski talent ne dobi priložnosti za sijanje

Zachary Levi ljubi svojo vlogo, to je očitno. Žal pa je tudi njegov odrasli Šazam popolnoma drugačna oseba od mladega Billyja Batsona, ki se spremeni vanj. Ko je že govora o mladini, sta prav Asher Angel in Jack Dylan Grazer svetli točki celotnega filma, kar je bilo jasno že pri prvemu delu. Poleg preostalih članov družine Šazam je režiser David F. Sandberg v film pripeljal še Helen Mirren, Lucy Liu in Rachel Zegler. Na videno bi bilo vseeno, če se ta imena sploh ne bi pojavila. Skupaj z Djimonom Hounsoujem tvorijo igralski talent, ki bi se imel bolje v nekem drugem filmu. Klišejske odločitve, gledanje skozi prste pri supermočeh, n-tič viden potek zgodbe, pozabljiv dialog in nesmiselnost dogajanja so nekaj, česar si ne bi želel povezovati z nadaljevanjem tihega in prisrčnega hita, ki je bil prvi del. Žal pa smo tam, kjer ni muh.

Lucy Liu, Hellen Mirren in Rachel Zegler v filmu Šazam
Lucy Liu, Hellen Mirren in Rachel Zegler v filmu Šazam Foto: on imdb

Šazam! Bes bogov je eden najbolj generičnih filmov vseh časov

Edina dobra reč, ki krasi film, so trenutki, kjer igralski talent posije na plano. No, tu pa je še priložnost videnja nekaterih najbolj točnih prikazov grških mitoloških bitij na filmskem platnu. Ker pa se iz tu rodi le obžalovanje in želja po nečem, česar Hollywood ne vidi v svojem programu, je vse skupaj še slabše.

Nadaljevanje filma Šazam
Nadaljevanje filma Šazam Foto: on imdb

Brez ideje in identitete se Šazam! Bes bogov pridružuje Črnemu Adamu na pokopališču priložnosti. V take filme gre umret filmski svet. 

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Šazam! Bes bogov
Prejšnji članekPrejemnice Jesenkove nagrade so Ema Pleško, Špela Borko in Nataša Poklar Ulrih
Naslednji članekNajden najstarejši dokaz trepanacije lobanje, možganske operacije
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

ocena-filma-sazam-bes-bogovŠazam! Bes bogov (Shazam! Fury of the Gods) je nadaljevanje filma Šazam! iz leta 2019. Čeravno ni bila to prava uspešnica za studio WB in DC univerzum, je David F. Sandberg dobil zeleno luč za nadaljevanje. Po filmu Črni Adam in zavedanjem, da prihajajočega...

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.