Zakaj želi Trump kupiti Grenlandijo?

Pred nekaj dnevi je v javnosti odjeknila novica, da želi ameriški predsednik Donald Trump kupiti Grenlandijo. Ta največji otok na svetu je v lasti Danske. ZDA so tej skandinavski državi poslale kar nekaj ponudb za otok, vendar so Danci vse zavrnili. Vendar zakaj Trump sploh želi kupiti otok, ki je okrog 84 % prekrit z ledom?

Ta danski otok naj bi bil vreden 1 milijardo ameriških dolarjev. Že leta 1946 so ZDA Danski ponudile za Grenlandijo 100 milijonov dolarjev zlata, kar je danes enako 1,3 milijarde dolarjev.

Grenlandija je na dobrem geopolitičnem položaju in prehoda na Kitajsko. Vse večja strateška vrednost otoka je tesno povezana z novimi severnoatlantskimi ladijskimi potmi, ki se odpirajo zaradi taljenja ledu. Na Grenlandiji so tudi neizkoriščeni naravni viri.

Grenlandija šteje skoraj 58 tisoč prebivalcev. Največ ljudi se ukvarja z ribolovom in turizmom. Otok privablja tudi zaradi že prej omenjenih naravnih virov, kot so premog, cink, baker, železovo rudo in redki minerali. Prava količina naravnih virov ni znana.

Trump je imel namen tudi obiskati Dansko, vendar ko je posel z Grenlandijo padel v vodo, je obisk odpovedal. Bil je tudi razočaran nad besedami danskega predsednika vlade Metteja Frederiksena, ker je zanimanje ZDA za nakup Grenlandije označil za absurd.

Prejšnji članekDrugi prijavni rok za vpis na višje strokovne šole
Naslednji članekAtlantic Grupa išče novo generacijo udeležencev Graduate Trainee programa

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.