Zanimivosti o učiteljih v Sloveniji – število učiteljev v Sloveniji in še

World Teacher's Day Text. Blackboard, Alarm Clock and School Stationary in Basket on Wooden Table Pink Background
Foto: NatanaelGinting iz iStock

Te je kdaj zanimalo število učiteljev v Sloveniji? Danes, 5. oktobra, zaznamujemo svetovni dan učiteljev.

Na ta datum sta leta 1966 Mednarodna organizacija dela in Unesco v Parizu podpisala Priporočila o položaju učiteljev, ki opredeljujejo pravice, dolžnosti in pomen učiteljskega poklica za družbo. Kasneje so ta datum razglasili za svetovni praznik vseh učiteljev in drugih pedagoških delavcev.

Ob priložnosti je Statistični urad Republike Slovenije objavil nekaj zanimivih dejstev o učiteljih v Sloveniji.

Slovenski srednješolski učitelji bolj obremenjeni kot drugje po Evropi

Obremenjenost srednješolskega pedagoškega delavca v Sloveniji v primerjavi z evropskim povprečjem večja. V srednješolskem izobraževanju je na ravni Evropske unije leta 2020 vsak učitelj v povprečju poučeval 11,2 dijaka, v Sloveniji pa 13,6 dijaka. Največ dijakov na učitelja je bilo na Nizozemskem (17,5), najmanj pa v Luksemburgu (4,7).

bethbap kids cars toys road carpet
Foto: BBC Creative iz Unsplash

Število zaposlenih v vrtcih se povečuje

V vrtcih število zaposlenih zadnja leta narašča. Od leta 2016 do leta 2022 se je število vzgojiteljev, vzgojiteljic, pomočnikov ter pomočnic v vrtcih povečalo za 13 odstotkov. V vrtcih med zaposlenimi prevladujejo ženske, saj jih je več kot 95 odstotkov.

Večje generacije osnovnošolcev, več učiteljev

Tudi v osnovnih šolah se število zaposlenih iz leta v leto povečuje, prav tako v šolah prevladujejo učiteljice (teh je nekaj manj kot 90 odstotkov). Povečanje števila zaposlenih je posledica večjih generacij osnovnošolcev.

Za učiteljski poklic se izobražujejo večinoma ženske

V lanskem študijskem letu je bilo v Sloveniji od vseh študentk in študentov nekaj več kot 9 odstotkov vpisanih v programe izobraževalne znanosti in izobraževanja učiteljev. Za ta poklic se je izobraževalo več študentk (86,5 odstotkov) kot študentov.

Na terciarni ravni izobraževanja poučuje več moških

V vrtcih ter osnovnih in srednjih šolah med kadrom prevladujejo ženske, na terciarni ravni izobraževanja (visokošolskih zavodih in višjih strokovnih šolah) pa je več moških. V lanskem študijskem letom je bilo na ustanovah terciarne ravni izobraževanja zaposleno skoraj 55 odstotkov moških. Delež moških med učnim osebjem se tako z vsako naslednjo stopnjo izobraževanja povečuje.

Honorarni delavci na visokošolskih zavodih in višjih strokovnih šolah, ki niso imeli redne zaposlitve, so bili po spolu približno enako zastopani.

Razlika v plačah prisotna tudi v vzgoji in izobraževanju

Povprečne mesečne plače moških v vzgoji in izobraževanju so višje od plač njihovih sodelavk. Povprečna mesečno bruto plača zaposlenega z najmanj višješolsko izobrazbo je leta 2020 znašala 2.888 evrov, plača zaposlene z isto izobrazbo pa le 2.390 evrov. Moški z najmanj visokošolsko izobrazbo, zaposlen v dejavnosti izobraževanje, je prejel povprečno 2.690 evrov na mesec, ženska pa le 2.271 evrov.

VIRstat
Prejšnji članekPrenova Gimnazije Bežigrad bo dražja
Naslednji članekHuawei predstavil nove telefone, uro in slušalke

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.