Moderno suženjstvo: zaporniki prisiljeni delati maske

Zaporniki v Hong Kongu in v ZDA so prisiljeni izdelovati maske in dezinfekcijsko sredstvo zaradi pomanjkanja zalog, ki ga je povzročil virus Covid-19.

Zapornice hongkongškega zapora Lo Wu morajo izdelati 2,5 milijona mask na mesec. Da bi izpolnile kvoto, morajo delati tudi ponoči. Na mesec so za delo plačane HK$800 (90 evrov). Pomagalo naj bi tudi 1200 upokojenih zaporniških uslužbencev.

Guverner zvezne države New York je v ponedeljek naznanil, da bodo zaporniki izdelali 379.000 litrov dezinfekcijskega sredstva za šole, zapore in transportna sredstva.

ženska z masko

Borci za pravice zapornikov opozarjajo, da gre za obliko modernega suženjstva ter da so zaporniki med najbolj ogroženimi, kar se tiče okužbe z virusom Covid-19. V zaporih namreč velikokrat nimajo na voljo mila, dezinfekcijska sredstva pa so ponekod prepovedana. Higienske razmere so na splošno zelo slabe.

Najbolj ogroženi so ljudje v prenaseljenih zaporih. V Iranu so izpustili 70.000 zdravih zapornikov. V Italiji je 12 zapornikov umrlo v protestih, ki jih je povzročila prepoved obiskov zaradi preventive. 16 jih je iz zaporov pobegnilo. Italijanski zapori spadajo med najbolj prenaseljene v Evropi.

zapor

 

VIRThe Guardian
Prejšnji članekVstopi v prihodnost: vrata odprl prvi Huaweiev center sodobnih tehnologij v Sloveniji
Naslednji članekVpis na fakultete: podaljšanje prvega prijavnega roka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.