Zaradi umora so zadržali sošolce

Burning candle over black background
Foto: tomertu iz iStock

V javnost je prišla novica, da so oblasti pridržale tri najstnike zaradi brutalne smrti njihovega sošolca.

Primer 13-letnega dečka v Handanu na severu Kitajske je sprožil jezo in burno razpravo o kriminalu mladoletnih oseb. Oblasti so njegove posmrtne ostane namreč našle zakopane v zapuščenem zelenjavnem vrtu. Deček je bil po besedah očeta v šoli ustrahovan in tarča zbadljivk. Policija primer preiskuje kot naklepni umor.

Kdo so osumljenci?

Vsi trije pridržani najstniki so mlajši od 14 let. V skladu s kitajsko zakonodajo lahko osebe, starejše od 12 let, a mlajše od 14 let, kazensko preganjajo le, če to dovoli vrhovno ljudsko tožilstvo, najvišje državno tožilstvo v državi.

Žrtev in njegovi sošolci so “zapuščeni otroci”, izraz, ki se uporablja za opis otrok na Kitajskem, ki živijo s starimi starši na podeželju, medtem ko njihovi starši delajo v mestih.

Dogajanje na družbenih omrežjih

Primer je sprožil izliv žalostni tudi na družbenih omrežjih, z več desettisoči objav v le nekaj dneh. Številni so v komentarjih dejali, da je treba osumljence kljub starosti ostro kaznovati.

Žrtev je izginila 10. marca popoldne, je povedal njegov oče v videu na Douyinu, kitajski različici TikToka. Lokalna vlada je sporočila, da je deček verjetno umrl še isti dan.

Kaj se je dogajalo?

“Moj otrok je bil 10. marca okoli 15. ure še živ. Ves njegov denar je bil nakazan z njegovega telefona ob 16.10, nato je bil telefon izklopljen,” je povedal oče žrtve.

Pred smrtjo je deček nakazal 191 juanov (okoli 24,30 eurov), enemu od svojih treh sošolcev. Odvetnik družine pa je povedal tudi, da so ga trije sošolci že dolgo časa ustrahovali. Toda ravnatelj šole je v intervjuju za državni kitajski nacionalni radio to zanikal in dejal, da “ni bilo opaziti ustrahovanja”.

Ob zaslišanju oblasti so trije osumljenci policijo pripeljali do dečkovega trupla, potem ko so sprva zanikali, da vedo, kje je pokopan. Policija še vedno preiskuje motiv za umor.

Schoolchildren cruel boys filming on the phone torturing bullying their classmate in school hall. Puberty difficult age
Foto: Inside Creative House iz iStock

Junior novinar

VIRwww.bbc.com
Prejšnji članekNove ugotovitve: Alkohol je bolj nevaren za ženske
Naslednji članekSaj ni res, pa je. Vitki brez vadbe?
Maša Kraljič

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.