Nove ugotovitve: Alkohol je bolj nevaren za ženske

Group of friends partying in a nightclub and toasting drinks. Happy young people with cocktails at pub.
Foto: jacoblund iz iStock

Mlade in ženske srednjih let, ki so poročale, da so popile osem ali več alkoholnih pijač na teden – v povprečju več kot eno na dan – so imele znatno večjo verjetnost za razvoj koronarne srčne bolezni v primerjavi s tistimi, ki so popile manj.

To ugotavlja študija, predstavljena na Letnem znanstvenem zasedanju American College of Cardiology (FACC).

Tveganje je bilo največje pri moških in ženskah, ki so poročali o težkem epizodnem pitju oziroma popivanju. Glede na ugotovitve pa se zdi, da je povezava med alkoholom in srčnimi boleznimi še posebej močna med ženskami.

Povezava med alkoholom in srčnimi boleznimi?

Študija se je osredotočila na odrasle, stare od 18 do 65 let, in je med največjimi in najbolj raznolikimi študijami do sedaj, ki preučujejo povezave med alkoholom in srčnimi boleznimi. Srčni infarkti in druge oblike bolezni srca so v porastu med mlajšo populacijo v ZDA, kar spodbuja zaskrbljenost glede poslabšanja zdravstvenih rezultatov. Hkrati sta uporaba alkohola in prekomerno pitje pri ženskah pogostejša kot v prejšnjih desetletjih.

»Ko gre za prekomerno pitje alkohola, so tako moški kot ženske s prekomernim uživanjem alkohola imeli večje tveganje za bolezni srca,« je povedal Jamal Rana, dr. med., FACC, kardiolog pri The Permanente Medical Group, pomožni raziskovalec v oddelku za raziskave na Kaiser Permanente Northern California in glavni avtor študije. »Pri ženskah ugotavljamo dosledno večje tveganje tudi brez čezmernega pitja. Nisem pričakoval teh rezultatov med ženskami v tej nižji starostni skupini, ker običajno opazimo povečano tveganje za bolezni srca pri starejših ženskah. Vsekakor je bilo presenetljivo.«

A group of friends drinking beer
Foto: Pavel Danilyuk iz Pexels

Kako bi alkohol vplival na mlade?

Raziskovalci so uporabili podatke več kot 430.000 ljudi, ki so prejeli oskrbo v integrirani zdravstveni organizaciji Kaiser Permanente Northern California, vključno s skoraj 243.000 moškimi in 189.000 ženskami. Udeleženci so bili v povprečju stari 44 let in na začetku študije niso imeli bolezni srca. Podatki o vnosu alkohola udeležencev so bili zbrani med obiski primarne zdravstvene oskrbe z uporabo standardne pobude zdravstvene organizacije za presejanje, ki vključuje vizualne referenčne plakate, ki bolnikom pomagajo oceniti količine alkohola glede na standardne meritve.

Raziskovalci so analizirali razmerje med stopnjo uživanja alkohola udeležencev, o kateri so poročali v rutinskih ocenah v letih 2014–2015, in diagnozo koronarne srčne bolezni v štiriletnem obdobju, ki je sledilo. Koronarna srčna bolezen se pojavi, ko se arterije, ki oskrbujejo srce s krvjo, zožijo, kar omejuje pretok krvi. To stanje lahko povzroči bolečine v prsih in akutne dogodke, kot je srčni napad.

Na podlagi samoocene so raziskovalci razvrstili skupni vnos alkohola udeležencev kot nizek (ena do dve pijači na teden za moške in ženske), zmeren (tri do 14 pijač na teden za moške in tri do sedem pijač na teden za ženske), ali visoko (15 ali več pijač na teden za moške in osem ali več pijač na teden za ženske). Vsakega udeleženca so ločeno kategorizirali, ali pije ali ne. Popivanje je bilo opredeljeno kot več kot štiri pijače za moške ali več kot tri pijače za ženske v enem dnevu v zadnjih treh mesecih. Ljudje, ki so poročali, da ne uživajo alkohola, niso bili vključeni v študijo. Raziskovalci so prilagodili podatke glede na starost, telesno aktivnost, kajenje in druge znane dejavnike tveganja za srčno-žilne bolezni.

Kaj je pokazala raziskava?

Na splošno je bilo 3.108 udeležencem študije v štiriletnem obdobju spremljanja diagnosticirana koronarna srčna bolezen, incidenca koronarne srčne bolezni pa se je povečala z višjimi stopnjami uživanja alkohola. Med ženskami so imele tiste, ki so poročale o visokem vnosu alkohola, 45 % večje tveganje za bolezni srca v primerjavi s tistimi, ki so poročale o nizkem vnosu, in imele 29 % večje tveganje v primerjavi s tistimi, ki so poročale o zmernem vnosu. Razlika je bila največja med posamezniki v kategoriji popivanja; ženske v tej kategoriji so imele 68 % večjo verjetnost za razvoj bolezni srca v primerjavi z ženskami, ki so poročale o zmernem vnosu. Moški z visokim skupnim vnosom so imeli 33 % večjo verjetnost za razvoj bolezni srca v primerjavi z moškimi, ki so jemali zmerno.

»Ženske menijo, da so zaščitene pred srčnimi boleznimi, dokler niso starejše, vendar ta študija kaže, da ste v nevarnosti za koronarno srčno bolezen, tudi ko ste mladi ali srednjih let, če močno uživate alkohol ali čezmerno pijete,« je dejal Rana.

Rezultati niso pokazali pomembne razlike v tveganju med ljudmi, ki so poročali o zmernem in nizkem vnosu alkohola, ne glede na to, ali so bili tudi kategorizirani kot popivanje.

VIRScienceDaily
Prejšnji članekSamsung je predstavil najnovejšo linijo z izboljšano povezljivostjo in zmogljivostmi umetne inteligence
Naslednji članekZaradi umora so zadržali sošolce

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.