Zaradi ustreljenega Jacoba Blaka je NBA pod vprašajem

Tekme NBA končnice se niso odigrale zaradi bojkota igralcev, ki želijo pravico za ustrelitev Jacoba Blaka. Liga in zveza igralcev sta podprli odločitve igralcev, ki so imeli v Orlandu, kjer so nastanjeni, tudi sestanek o morebitni prekinitvi sezone. Celotno sezono že opozarjajo na rasizem, družbene težave, volitve in vse, kar tare ZDA.

Jacob Blake je le eden od primerov

Jacob Blake je 29-letni moški, ki je bil s strani policistov v hrbet ustreljen kar sedemkrat. Posnetek že nekaj dni kroži po spletu, a ne ponuja vseh odgovorov na vprašanja, ki si jih mnogi zastavljajo. Zakaj je bil tam? Ali je res posiljevalec? Ali je imel nož in pištolo? Zakaj ni poslušal policistov? Zakaj ga ti niso prej ustavili? Zakaj je kljub opozorilu policistov odšel v avto? Zakaj policijske kamere niso bile v delovanju?

To je le nekaj izmed vprašanj, ki jih lahko preberemo, a točnih in preverjenih odgovorov nanja ne dobimo. Vsaj še nekaj časa jih ne bomo, vemo pa nekaj. Jacob Blake je oče treh otrok, ki so iz avta gledali, kako je bil njihov oče v hrbet ustreljen kar sedemkrat. Dejstva gor ali dol, noben otrok ne bi smel biti priča temu. Jacob je preživel, a njegove noge se ne bodo več premikale. Tako kot se že dolgo ne premika družbeni napredek v ZDA in po svetu, ki je zakoreninjen veliko globlje, kot se zdi.

In na to želijo opozoriti zvezdniki lige NBA, ki to lahko storijo z več milijonsko platformo, ki jim je na voljo. Z določenimi ukrepi že zdaj opominjajo na spremembe, ki so nujne, a zdaj jim je dovolj vsega.

Tekme, ki niso bile odigrane:

Milwaukee Bucks – Orlando Magic
Houston Rockets – Oklahoma City Thunder
Portland Blazers – Los Angeles Lakers

Milwaukee Bucks Players Speak On Boycott | August 26, 2020 Playoffs

Ne samo današnje tekme, pod vprašajem je preostala sezona, saj so se igralci na sestanku pogovarjali tudi o tem. Najbolj glasna podpornika tega, da sezone ne nadaljujejo, sta bila LeBron James in Kawhi Leonard. Če se bo to res zgodilo, bomo videli, a to je zdaj nepomembno. Če se ne bo nekaj spremenilo zdaj, se verjetno ne bo nikoli. Košarkarji mnogim predstavljajo veliko več kot to, saj otrokom predstavljajo vzornike in navdih. Si res želimo, da bi kot otrokov vzornik stali za nečim, kar ni pravično? Enakost je pravica vsakega živega bitja in čas je, da to dokažemo.

Urednik portala Student.si

VIRNBA.com
Prejšnji članekLondonski Imperial College: Slovenci med najvišjimi na svetu
Naslednji članekBoš jeseni doma ali na faksu?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.