Boš jeseni doma ali na faksu?

Classroom of school
Foto: maroke iz iStock

Če se zdravstvene razmere v prihodnjih dneh ne bodo bistveno spremenile, se bodo vsi osnovnošolci in dijaki septembra vrnili v šole. Oktobra se odprejo fakultete, o načinu izvedbe predavanj pristojni še razpravljajo.

Na ljubljanski univerzi bodo v veljavo stopili ukrepi proti širjenju koronavirusa, kot so manjše učne skupine in čim manj zadrževanja na hodnikih. Rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič je povedal, da bodo največji problem predstavljale velike študijske skupine, saj mnoge fakultete nimajo dovolj velikih predavalnic, da bi zagotavljale ustrezno razdaljo v času predavanj.

Na Filozofski fakulteti, kjer študira 4500 ljudi, se trudijo uskladiti več kot 300 urnikov. Prostora na fakulteti ob upoštevanju varnostne razdalje bo štirikrat manj, njihova največja predavalnica sprejme 36 ljudi. Na Katedri za medijske in komunikacijske študije na Fakulteti za družbene vede se zavzemajo za izvajanje vseh predavanj in vaj v fizični obliki, ob upoštevanju priporočil za omejevanje koronavirusa.

 

Hibridni sistem predavanj

Pristojni razmišljajo tudi o hibridnem sistemu poučevanja, kjer bi profesor lahko predaval v sami predavalnici, število prisotnih študentov pa bi bilo omejeno. Preostali bi prek prenosa spremljali predavanje na daljavo. Za takšno obliko so se odločili na Univerzi v Novi Gorici, načrtujejo jo tudi na upravi Gea College, v okviru katere deluje Fakulteta za podjetništvo, in na Univerzi na Primorskem, kjer bodo na določenih fakultetah predavalnice opremili s kamerami in mikrofoni za tuje študente, ki jim je prihod na fakulteto onemogočen.

Junior novinar

Prejšnji članekZaradi ustreljenega Jacoba Blaka je NBA pod vprašajem
Naslednji članekOsupljive lastnosti prenosnega računalnika MateBook X Pro

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.