Zavijanje v desno pri rdeči luči še to pomlad?

Že avgusta smo pisali o spremembi v cestnem prometu, ki bi nam omogočala zavijanje v desno ob rdeči luči. Novo pravilo bi moralo veljati v Sloveniji že od lanske jeseni, vendar naj bi to uzakonili še to pomlad.

Delo je za več informacij povprašalo ministrstvo za infrastrukturo. Na ministrstvu težko ocenjujejo, koliko bo tašnih križišč, saj je določitev prometne ureditve v pristojnosti posameznega upravljalca. Predvidevajo pa, da bodo v začetni fazi takšno ureditev uvedli predvsem na občinskih cestah, v enopasovnih križiščih, kjer je gostota prometa razmeroma majhna. Takšno predvidevanje temelji zlasti na dejstvu, da gre za novo prometno urejanje, ki ga pri nas še ne poznamo, ter na prometni varnosti vseh udeležencev cestnega prometa kot temeljnem načelu zakona o pravilih cestnega prometa.

Znak bo nameščen na drogu semaforja ob semaforski glavi v višini rdečega svetlobnega dajalnika. Z vidika varnosti pa ta sprememba ne prinaša nobene prednosti, saj morajo biti vozniki ob takšni ureditvi še previdnejši. Voznik se mora z gotovostjo prepričati, da je smer prosta in tako tudi varna za nadaljnjo vožnjo. Takšna prometna ureditev bi morala pomeniti večjo pretočnost prometa.

Semafor v Nemčiji
Semafor, kakršnega bomo imeli kmalu v Sloveniji. Primer: Nemčija.
vir: DPA

Takšno prometno ureditev imajo zaenkrat v Nemčiji, Litvi, Belgiji in Franciji.

VIRDelo
Prejšnji članekTakojšni zagon in višja raven varnosti
Naslednji članekOcena filma: Malcolm & Marie

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.