sobota, 19 septembra, 2020
Doma Izpostavljeno Družba Obeta se velika sprememba: zavijanje desno tudi ob rdeči luči

Obeta se velika sprememba: zavijanje desno tudi ob rdeči luči

Že to jesen bomo na naših cestah priča veliki spremembi. Nov zakon o cestnem prometu namreč dovoljuje zavijanje v desno ob rdeči luči. To bo na začetku zagotovo še nekoliko zapletlo stanje v prometu, na dolgi rok pa bi lahko bistveno izboljšalo njegovo pretočnost.

Zavijanje v desno ob rdeči luči, če na prednostni cesti seveda ni nikogar, sta pred časom uzakonili Nemčija in Litva, od koder spremembo že ocenjujejo kot pozitivno. Bo pa to na začetku zagotovo koga spravilo ob živce, če denimo avtomobil pred njim novega pravila ne bo upošteval.

Prav zato iz AMZS-ja voznike že pozivajo k strpnosti. »V začetni fazi morda kdo ne bo zapeljal desno, tudi če bi to lahko storil. Zato bomo morali biti strpni eden do drugega,« je za Kanal A povedal eden od inštruktorjev varne vožnje. Pravilo bo dovoljeno izkoriščati le v križiščih, na katerih bodo semaforji označeni s posebno zeleno puščico.

Prometni znak za zavijanje v desno ob rdeči luči.
Takole bo izgledal znak za zavijanje v desno ob rdeči luči. Foto: MEBL signalizacija

Sprememba zakona o cestnem prometu, ki jo je pripravilo infrastrukturno ministrstvo, sicer prinaša še kar nekaj sprememb. Telefoniranje med vožnjo bo namesto 120 evrov kaznovano z 250 evri, poleg tega pa bodo kršitelji prejeli še tri kazenske točke.

Vse bolj priljubljene električne skiroje bodo odslej smeli voziti le starejši od 14 let. Enako pa velja tudi za ostala lahka motorna vozila, kot so stoječi segwayji ali rolke na električni pogoj. Za vožnjo omenjenih je predpisano tudi nošenje čelade.

Med lahka motorna vozila po novem sicer spadajo vsa vozila, ki ne presežejo hitrosti 25 kilometrov na uro in niso širša od 80 centimetrov. Pri njihovi uporabi bodo odslej obvezni tudi sprednji in zadnji žarometi.

Junior novinar

Ti je prispevek všeč? 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (5 ocen, povprečje: 4,20)
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo, vnesite svoje ime tukaj
Prosim vnesite svoj komentar!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

29,183FansLike
2,196FollowersFollow
2,640FollowersFollow
1,679FollowersFollow

Najbolj priljubljeno

3 ideje za aktivno preživljanje jesenskih vikendov

Jesenski meseci so za marsikoga najlepši v letu - poletne vročine je konec, priljubljene izletniške točke se spraznijo, narava pa je v svojem menjavanju...

Kje je bil tvoj dom na Zemlji stotine milijonov let nazaj?

Z novim digitalnim zemljevidom ti paleontologi ponujajo nov pogled na tvoje rojstno mesto skozi stoletja in ti predstavijo dinozavre, ki so živeli na tvojem...

Dve seriji iz 90ih, ki sta vredni binge-watcha

Ob naslovu prispevka si zagotovo najprej pomislil na Friendse. Prijatelji so seveda globoko zaznamovali devetdeseta leta, vendar smo za prispevek raziskali še dve seriji,...

Letos nagrade za študentska dela s področja divjadi in lovstva

Če si letos ali v letu 2019 diplomiral, magistriral ali doktoriral s področja lovstva in divjadi, lahko prejmeš finančno nagrado, ki jo podeljuje Strokovno-znanstveni...