Obeta se velika sprememba: zavijanje desno tudi ob rdeči luči

Že to jesen bomo na naših cestah priča veliki spremembi. Nov zakon o cestnem prometu namreč dovoljuje zavijanje v desno ob rdeči luči. To bo na začetku zagotovo še nekoliko zapletlo stanje v prometu, na dolgi rok pa bi lahko bistveno izboljšalo njegovo pretočnost.

Zavijanje v desno ob rdeči luči, če na prednostni cesti seveda ni nikogar, sta pred časom uzakonili Nemčija in Litva, od koder spremembo že ocenjujejo kot pozitivno. Bo pa to na začetku zagotovo koga spravilo ob živce, če denimo avtomobil pred njim novega pravila ne bo upošteval.

Prav zato iz AMZS-ja voznike že pozivajo k strpnosti. »V začetni fazi morda kdo ne bo zapeljal desno, tudi če bi to lahko storil. Zato bomo morali biti strpni eden do drugega,« je za Kanal A povedal eden od inštruktorjev varne vožnje. Pravilo bo dovoljeno izkoriščati le v križiščih, na katerih bodo semaforji označeni s posebno zeleno puščico.

Prometni znak za zavijanje v desno ob rdeči luči.
Takole bo izgledal znak za zavijanje v desno ob rdeči luči. Foto: MEBL signalizacija

Sprememba zakona o cestnem prometu, ki jo je pripravilo infrastrukturno ministrstvo, sicer prinaša še kar nekaj sprememb. Telefoniranje med vožnjo bo namesto 120 evrov kaznovano z 250 evri, poleg tega pa bodo kršitelji prejeli še tri kazenske točke.

Vse bolj priljubljene električne skiroje bodo odslej smeli voziti le starejši od 14 let. Enako pa velja tudi za ostala lahka motorna vozila, kot so stoječi segwayji ali rolke na električni pogoj. Za vožnjo omenjenih je predpisano tudi nošenje čelade.

Med lahka motorna vozila po novem sicer spadajo vsa vozila, ki ne presežejo hitrosti 25 kilometrov na uro in niso širša od 80 centimetrov. Pri njihovi uporabi bodo odslej obvezni tudi sprednji in zadnji žarometi.

Junior novinar

Prejšnji članekDžungla Plants – ustvari si svojo sobno džunglo!
Naslednji članek6 nasvetov za ohladitev v prevroči vročini

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.