Zdravstveni sistem bo Vlada reševala z novim zakonom

Zdravstveni sistem bo vlada poskušala stabilizirati z novim zakonom
Zdravstveni sistem bo vlada poskušala stabilizirati z novim zakonom Foto: Drazen Zigic iz iStock

Vlada Republike je na 7. redni seji določila besedilo Predloga Zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema. Cilj predloga oziroma zakona je seveda stabilizacija slovenskega zdravstvenega sistema, ki je že več let na udaru javnosti. Kaj vse se bi odpravilo z zakonom, katerega naloga je urejanje slovenskega zdravstva?

Bo nov zakon uspešno stabiliziral zdravstveni kolaps?

Predlog zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema odpravlja organizacijske slabosti zdravstvenega sistema in nerazumno dolge čakalne dobe, nastale zlasti zaradi preprečevanja in obvladovanja okužbe z nalezljivo boleznijo COVID-19. Vlada RS je besedilo poslala v obravnavo Državnemu zboru RS po nujnem postopku.

S predlogom želi vlada stabilizirati zdravstveni sistem in mrežo (nivoji zdravniške službe, zdravstvene nege in drugega osebja) ter pacientom, ki čakajo preko dopustne čakalne dobe, zagotoviti primerno obravnavo. S pomočjo realizacije začasnih ukrepov zakona in opravljenih analiz želi vlada pridobiti podatke o izkoriščenosti zdravstvenega sistema.

Zakon, ki bo skušal stabilizirati slovenski zdravstveni sistem
Zakon, ki bo skušal stabilizirati slovenski zdravstveni sistem Foto: Antonio_Corigliano iz Pixabay

Začasni ukrepi Predloga Zakona o stabilizaciji zdravstva

Tako v luči zakona uvaja trajne in začasne ukrepe na področju zdravstvene dejavnosti, pacientovih pravic, zdravstvenega varstva in zdravstvenega zavarovanja ter poklicev v zdravstveni dejavnosti.

  • spreminja se ureditev področja delovanja javnih zdravstvenih zavodov (natančno se definira ustanovitelja, organ, ki uresničuje njegove pravice in obveznosti, ter predlagatelja gradiva, sestava in pristojnosti svetov zavodov, katerih ustanovitelj je Republika Slovenija, področje notranje revizije),
  • spreminja se pogoje za zdravstvenega administrativnega sodelavca,
  • pristojnost za opravljanje upravnega in sistemskega nadzora v zdravstvu ter inšpekcijskega nadzora na področju čakalnih seznamov oziroma čakalnih dob se prenaša na drug državni organ,
  • začasno povečanje obsega programa zdravstvene dejavnosti (za namen skrajševanja in odprave čakalnih dob) in
  • začasno povečanje finančne spodbude za zdravstvene delavce in zdravstvene sodelavce.

Urednik portala Student.si

VIRgov
Prejšnji članekNad dolge čakalne dobe v zdravstvu s pomočjo akcijskega načrta
Naslednji članekPodeljena priznanja Prostovoljec leta 2021

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.