Podeljena priznanja Prostovoljec leta 2021

Prireditev MSS za Prostovoljce leta 2021
Prireditev MSS za Prostovoljce leta 2021 Foto: Matej Pusnik on mss

Konec junija so v Kongresnem centru Brdo podelili priznanja v natečaju Prostovoljec leta 2021. Zaključno slovesnost je že dvajsetič organiziral Mladinski svet Slovenije (MSS), gostil pa jo je predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor, ki je že deset let častni pokrovitelj projekta. V natečaju je letos sodelovalo 112 prijav, od tega 88 posameznikov in 24 projektov. Najboljši so prejeli nazive Naj prostovoljec in Naj prostovoljka (v dveh starostnih kategorijah), Naj prostovoljski projekt, Naj mladinska voditeljica ter Naj mladinski projekt ter še dve priznanji za posebne dosežke.

Dobitniki nagrad prostovoljstva v organizaciji MSS

Projekt Lahko berljiva ustava republike Slovenije je prejel naziv Naj prostovoljski projekt. Pri projektu so sodelovali Študentska sekcija društva specialnih in rehabilitacijskih pedagogov Slovenije in Zveza Sožitje. Da bi lahko vsi poznali najpomembnejša dejstva o državi in svoje pravice, so vsebino slovenske ustave približali ljudem, ki jo težje razumejo. To so predvsem mladi, starejši, osebe z motnjami v duševnem razvoju, osebe s posebnimi potrebami, nepismeni in gluhi.

Naj prostovoljka v kategoriji do 29 let je postala Julija Kordež iz Prevalj. Na področju prostovoljstva se je izkazala s svojim obširnim delom v okviru podeželske mladine, saj je bila dejavna na lokalnem in nacionalnem nivoju. Naj prostovoljec do 29 let je postal Jakob Osredkar iz Ljubljane. V letu 2021 je bil aktiven pri vodenju številnih aktivnosti za mlade, izvedbi delavnic, glasbenih večerov, počitniških programov in projekta Evropske solidarnostne enote.

Naj prostovoljka v starosti nad 30 let je postala Marjetica Stojanović Verdinek iz Podvelke zaradi dolgoletnega humanitarnega dela z umirajočimi in žalujočimi. Poleg tega svoja znanja prenaša na druge z izobraževanjem in vključevanjem novih prostovoljcev. Naj prostovoljec v kategoriji nad 30 let je postal Dejan Sotirov iz Šentvida pri Stični, ki že deset let deluje na področju obravnave mladih z motnjo pozornosti in hiperaktivnostjo. Prej je bil aktiven na področju obravnave zapornikov, odvisnikov in drugih socialno izključenih skupin.

Naj mladinska voditeljica je postala Pia Oražem iz Mengša, ki je v kratkem času postala samostojna mladinska delavka. Izvajala je različne delavnice in programe za mlade. Naj mladinski projekt je postal Noč čarovnic 2021, ki ga je organiziral mladinski center Krško. Projekt je močno presegel nivo zabave, saj je na različne načine spodbujal kreativno preživljanje prostega časa. Priznanji za posebne dosežke sta prejela Marika Haler in Branko Lepičnik.

Prostovoljec leta 2021
Prostovoljec leta 2021 Foto: Alexas_Fotos iz Pixabay

Mladinski svet Slovenije že 20 let prireja prireditve

Mladinski svet Slovenije je v 20 letih natečaja pripravil 19 zaključnih prireditev (ena je bila odpovedana zaradi epidemije), predsednik Borut Pahor pa je že polovico teh let v vlogi častnega pokrovitelja. V natečaj je v 20 letih prispelo 3.152 prijav, od tega 2.635 za posameznike in 798 za projekte. MSS je tako razglasil 56 naj prostovoljcev, 57 naj prostovoljk, 18 naj prostovoljskih projektov, 13 naj mladinskih projektov, 13 naj mladinskih voditeljev in še veliko posebnih priznanj.

VIRMladinski svet Slovenije
Prejšnji članekZdravstveni sistem bo Vlada reševala z novim zakonom
Naslednji članek10 zanimivosti o Tour de France

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.