10 zanimivosti o Tour de France

Tour de France, zanimiva dejstva o legendarni dirki
Tour de France, zanimiva dejstva o legendarni dirki Foto: Razvan iz iStock

Že več kot 100 let je Tour de France znana kot najslavnejša in najtežja kolesarska tekma na svetu. Vsako poletje tekma poteka v Franciji kar 3 tedne in na ceste pritegne 12 milijonov gledalcev ter 3 milijone pred televizijske ekrane.

Ali si vedel, da med tekmo kolesarji lulajo kar na kolesu? Ali, da ženske ne tekmujejo? Spodaj lahko izveš še več dejstev o tej svetovno znani tekmi!

Tour de France je eden najbolj zaželenih športnih dogodkov na svetu

Če slučajno nisi vedel, Tour de France je zelo, zelo popularen dogodek. Tej dolgi tekmi sledi okoli 12 milijonov gledalcev vsako leto, zaradi česar je ena izmed največjih športnih dogodkov na svetu. Samo dva druga dogodka sta popularnejša – Svetovno prvenstvo v nogometu (The FIFA World Cup) ni na prvem mestu, čeprav mnogi mislijo, da je. Vseeno pa zbere 3 milijarde ljudi iz 32. držav. In kaj je sploh lahko popularnejše od tega? Poletne olimpijske igre seveda!

Kolesarji lulajo na kolesih, vendar gledalci tega ne vidimo

Si se kdaj vprašal, kako Tour de France kolesarji ne lulajo po več ur med tekmo, ki traja kar 3 tedne? No, tukaj je tvoj odgovor: lulajo kar na kolesih. To seveda ni prikazano na televiziji, vendar se ustavijo ob cesti in tam opravijo svoje »opravilo«. Navadno to storijo v prvih 5. do 10. minutah tekme, ko je tempo še umirjen. In ker je julija kar vroče, spijejo veliko tekočine in tako nimajo izbire.

Zanimivosti o Tour de France
Zanimivosti o Tour de France Foto: keesluising iz Pixabay

Najslavnejša legenda Tour de France je zdaj smatrana za utelešenje zla

Ko pomisliš na Tour de France, je prvo ime, ki pade na pamet, Lance Armstrong. Verjetno je najslavnejši kolesar vseh časov, ki je na tej tekmi zmagal kar sedemkrat zapored, od 1999 pa do 2005. Vendar je bilo leta 2012 potrjeno, da je večino časa svoje kariere jemal droge. Ker je bil del enega izmed najučinkovitejših, profesionalnih in naprednih programov v športni zgodovini, so mu odvzeli vse nazive, zdaj pa ima zelo negativen sloves.

Razlog za rumeno barvo dresa vodje je zelo enostaven

Verjetno si se že kdaj vprašal o simbolizmu, ki se skriva za rumeno barvo dresa vodje med tekmo. Mogoče predstavlja sonce, tako kot najbolj znan kralj Francije, Louis XIV? Ali pa je povezana s svetostjo in močjo? Pravzaprav pa je celo bistvo barve to, da Tour de France izhaja iz časopisa, ki je bil natisnjen na rumenem papirju. Torej je šlo samo za oglaševalsko strategijo!

Nora dejstva o Tour de France
Nora dejstva o Tour de France Foto: chezbeate iz Pixabay

Tekmovalci nikoli zares ne počivajo – tudi med dnevi, ko so prosti

Tour de France tekma je zelo naporna in se skoraj nikoli ne ustavi za tri tedne. Poleg tega se dogaja sredi poletja, ki je eden izmed najslabših poletnih časov za vožnjo s kolesom. Zaradi tega bi si mislil, da so prosti dnevi sveti in da kolesarji samo počivajo. Pravzaprav pa se zgodi nasprotno. Tekmovalci na proste dni kolesarijo. To morajo početi, saj drugače bi se jim noge hitro zakrčile. Vožnje so relativno kratke (do tri ure) in pripomerjo k temu, da mišice ostanejo pripravljene na naslednji, težek dan.

Pot Tour de France se vsako leto spremeni

Če slučajno nisi vedel, je pot Tour de France vsako leto drugačna. To pomeni, da če slučajno živiš v Franciji (ali v sosednjih državah), si kar oglej letošnjo pot – mogoče boš videl kolesarje ravno zraven sebe. Še vseeno pa vsako leto kar nekaj zadev ostaja nespremenjenih. Tekma tradicionalno poteka vsak julij, format se ne spreminja s kronometri in prehodom skozi gorovje Pirenejev in Alp. Tekma se vsakič konča na Elizejskih poljanah v Parizu.

Tour de France vsako leto postreže z novimi rekordi
Tour de France vsako leto postreže z novimi rekordi Foto: HilmarBuschow iz Pixabay

Obstaja več različnih kategorij zmagovalcev

Med tremi tedni 20 do 22 skupin po 8 kolesarjev tekmuje za to, da dosežejo najboljši čas. Na koncu vsake etape se vse meri. Tisti kolesar, ki ima najnižji skupni čas, obleče znamenito rumeno majico. Obstajajo pa tudi druge majice: zelena je za najboljšega sprinterja, pikčasta bela je za najboljšega plezalca oziroma najboljšega gorskega kolesarja, bela pa je za najboljšega mladega kolesarja (mlajšega od 25 let). Vse to se spreminja, na podlagi uvrstitev.

Obstaja tudi »Tour Italije«: Giro d’Italia

Nekaj let po prvi Tour de France, je bila ustanovljena Giro d’Italia s strani lokalnega časopisa, La Gazzetta dello Sport. Barva časopisa je znana skozi celotno državo, saj je roza, v nasprotju s klasično črno-belo verzijo. Zato vodja tekme nosi roza majico. Prva edicija je potekala leta 1909, še danes pa si jo lahko ogledaš vsako leto, navadno maja.

Tour de France je izzval Italijane, da so ustvarili svojo dirko
Tour de France je izzval Italijane, da so ustvarili svojo dirko
Foto: stefanodalleluche iz iStock

Tour de France je na žalost sinonimna z dopingom

Vse odkar se je Tour de France začela, leta 1903 obstaja veliko obtožb glede dopinga. Večina meni, da je vsak kolesar vsaj malo dopingiran. V zgodnjih edicijah so bile nekatere droge, ki so jih kolesarji uporabljali, zelo nevarne. Te vključujejo kokain, kloroform, eter, strihnin, aspirin in alkohol. Tura leta 1998 je bila imenovana »Tura sramote« zaradi količine uporabljenih drog.

Tekma prinaša tudi žrtve

Ker tekmovalci izredno hitro kolesarijo in ker je tekma zelo dolga, na žalost ni presenetljivo, da jih je nekaj tudi umrlo. Tom Simpson je umrl zaradi infarkta leta 1967, povzročenega zaradi dopinga. Francisco Cepada se je zaletel v grapo leta 1935. Fabio Casartelli pa se je leta 1995 zaletel v betonski steber, ko mu ni uspelo zaviti. Prav tako je prišlo do nesreče leta 1964, ko je tovornjak trčil v skupino gledalcev in ubil 20 ljudi.

Prejšnji članekPodeljena priznanja Prostovoljec leta 2021
Naslednji članekJanez Janša: »Oče je moški, mama je ženska«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.